Buraki mają biały nalot podczas kiszenia? Wyjaśniamy czym jestIwona Wozniak, Getty Images

Kapusta kiszona, ogórki kiszone, buraki kiszone czy miód mają biały nalot i nie wiesz czy można je jeść? Rozwiewamy wątpliwości

Kiszone buraki, kiszona kapusta lub ogórki mają biały nalot? Nie masz się czego bać - to bakterie kwasu mlekowego, które przeprowadzają proces kiszenia. Nie ma więc powodu do niepokoju, gdyż nie grozi ci żadne niebezpieczeństwo.

Buraki poddane fermentacji, podobnie jak inne warzywa, zmieniają swój smak oraz właściwości. Każde z nich staje się znacznie bardziej kwaśne i wartościowe pod względem działania. Jeśli widzisz na swojej kiszonce biały nalot, nie musisz się niczym przejmować - to po prostu bakterie probiotyczne, które skumulowały się w jednym miejscu.

Nie mieści się w głowie co woda ogórkowa robi z organizmem. Pijesz ją?Nie mieści się w głowie co woda ogórkowa robi z organizmem. Pijesz ją?Czytaj dalej

Buraki, kapusta i ogórki dużo zyskują dzięki kiszeniu

Kiszonki są naturalnymi probiotykami. W trakcie kiszenia namnażają się bakterie kwasu mlekowego, które metabolizują cukier do dwutlenku węgla oraz kwasu mlekowego. Ten ostatni zakwasza produkty znacznie eliminując ryzyko zepsucia się zawartości słoika.

Fermentacja zwiększa także zawartość witaminy C, która skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Jest także silnym antyoksydantem, więc poprawia wygląd skóry i zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników, które zwiększają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Biały nalot w miodzie nie jest z kolei efektem fermentacji. To najzwyklejsze bąbelki powietrza, które wydzieliły się przez brak podgrzewania do wysokiej temperatury. Jeśli widzisz taką pianę lub białe wykwity, to znak, że jesteś w posiadaniu bardzo zdrowego i nieprzetworzonego produktu.

Jak czytamy na portalu wysokieobcasy.pl, bakterie probiotyczne "uszczelniają (...) ściany nabłonka jelitowego, tak aby do krwi nie przedostawały się szkodliwe substancje, które mogą promować powstawanie stanów zapalnych! Hamują też rozwój patogenów, jednocześnie stymulując wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, której obecność sama w sobie jest ochroną przed bakteriami chorobotwórczymi."

Dzisiaj grzeje:

  1. Wystarczy, że poznasz 5 trików na placki ziemniaczane, a staną się one obłędnie pyszne. Numer 3 na pewno Cię zaskoczy
  2. Zagadka Martyny Wojciechowskiej jest hitem internetu. Przecieramy oczy, na pierwszym zdjęciu prawie nic nie widać
  3. Gessler wytknęła Polakom błędy podczas robienia zakupów spożywczych. Skrytykowała styl smażenia ryby i kupowanie złej kapusty kiszonej

- Biały nalot na kiszonych ogórkach to właśnie cenne bakterie probiotyczne. Nie ma się więc czego bać. Ogórki kiszone tracą też swoje cechy probiotyczne pod wpływem obróbki termicznej. W zupie ogórkowej dobrych bakterii już, niestety, nie ma, ponieważ w temperaturze powyżej 40 st. Celsjusza tracimy je - wyjaśnia dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz dla "Wysokichobcasów".

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez psychologów z University of Maryland, kiszonki mogą poprawiać nie tylko zdrowie fizyczne. Naukowcy po przebadaniu wielu studentów doszli do wniosku, że ludzie spożywający duże ilości produktów poddanych fermentacji mlekowej, odczuwają mniejszy lęk społeczny i są bardziej pewni siebie.

- Badania na zwierzętach wykazały, że jeśli podać im pewne rodzaje bakterii naturalnie probiotycznych, jak pałeczki kwasu mlekowego, zwierzęta te wydają się mniej niespokojne. Rzadziej miewają też zaburzenia depresyjne - wyjaśniał w materiałach prasowych prof. Matthew Hilimire z University of Maryland.

Jeśli więc wyciągasz słoik kiszonki lub miodu i dojrzałeś na nim nieciekawie wyglądającej białej piany lub nalotu, nie przejmuj się. Nie popełniaj także najgorszego błędu jakim jest wyrzucenie produktu do kosza. Nalot w żadnym stopniu nie zagraża, lecz jest wyznacznikiem doskonałej jakości i prozdrowotnych właściwości.

Babcia nagrała jak najszybciej i najtaniej zrobić ciasto bez pieczenia. Hitowy przepis podbija siećBabcia nagrała jak najszybciej i najtaniej zrobić ciasto bez pieczenia. Hitowy przepis podbija siećCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Przez popularny nawyk wylądował na stole operacyjnym. Przez lata nie wiedział, co mu dolega
  2. Dziewczyna wróciła do domu po chemioterapii. Niewiarygodne, co zrobili jej sąsiedzi, wszystko się nagrało
  3. Jesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzić
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Właśnie przypaliłeś ulubiony obiad? Oto triki, które pozwolą Ci go uratować
  6. Uwaga, niebezpieczne zwierzę uciekło z hodowli. Mieszkańcy Warszawy muszą mieć się na baczności
  7. Produkował nielegalnie na wiejskim odludziu. Policjanci odkryli gigantyczne ilości niebezpiecznych substancji

Źródło: wysokieobcasy.pl, pikio.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł