screen z kanału Weronika Domogrod/ youtubeka

Zwalczają problemy trawienne i alergie pokarmowe. Nie ma nic zdrowszego niż fermentowane buraki

Buraki słyną z całego bogactwa witamin i soli mineralnych, a po ukiszeniu stają się jeszcze zdrowsze. W procesie fermentacji powstają bowiem drogocenne bakterie, których próżno szukać w świeżych warzywach. Przetwory fantastyczne działają na wszelkie problemy trawienne, ale na tym nie kończą się ich zalety.

Buraki są niezwykle zdrowe także na surowo, ale w tej formie nie zawsze bywają smaczne. Ostatnio w internecie furorę robią wszelkie zakwasy buraczane i kiszone warzywa. Nie ma w tym nic dziwnego, bo przetwory z buraków są przepyszne, a do tego po sfermentowaniu lepiej przyswajają się obecne w nich składniki odżywcze. Lista zalet kiszonych warzyw jest właściwie nieskończona - docenią je nie tylko ci, którzy borykają się z problemami z trawieniem.

Kupił popularny produkt w Biedronce i z trudem walczy z mdłościami. Nie wie do kogo zwrócić się o pomoc, nigdy nie widział czegoś podobnegoKupił popularny produkt w Biedronce i z trudem walczy z mdłościami. Nie wie do kogo zwrócić się o pomoc, nigdy nie widział czegoś podobnegoCzytaj dalej

Buraki kiszone mają wiele zalet

Buraki fermentowane powinny znaleźć się właściwie w każdej diecie. Sportowcom pozwolą zwiększyć wytrzymałość i zapewnić efektywność treningów, a do tego wzmacniają serce dzięki wysokiej zawartości azotanów. Jednocześnie częste dodawanie przetworów do codziennych posiłków zminimalizuje problem porannych mdłości i ryzyko wystąpienia udaru. Podobnie jak surowe warzywa kiszone buraki wyróżniają się również właściwościami przeciwnowotworowymi i immunostymulującymi. Dodatkowo ich przygotowanie jest dość proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wydano pilne ostrzeżenie, uważajcie szczególnie na swoje dzieci. Mogą być w niebezpieczeństwie
  2. Sekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykład
  3. Z tymi samochodami zajedziesz naprawdę daleko. Najbardziej wytrzymałe auta, które posłużą ci latami

Składniki:

  • 6 buraków,
  • 0,5 l wody,
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej,
  • laska cynamonu,
  • gorczyca,
  • koper włoski,
  • goździki,
  • nasiona kolendry.

Przygotowanie:

Buraki myjemy i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Gdy ostygną, obieramy je, kroimy w słupki i wkładamy je do dużego słoika. Sól rozpuszczamy w wodzie i wlewamy ją do naczynia, a następnie dorzucamy przyprawy. Zamykamy słój pokrywką i odstawiamy na 3 dni, a po tym czasie wstawiamy go do lodówki. Podobny przepis na buraki możemy zobaczyć na kanale Weronika Domiogrod.

Dlaczego zawsze należy usunąć liście laurowe z potraw? Jest arcyważny powódDlaczego zawsze należy usunąć liście laurowe z potraw? Jest arcyważny powódCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. W "Milionerach" padło kuriozalne pytanie za 10 tysięcy złotych. Aż trudno uwierzyć, że wydarzyło się na wizji
  2. Nowe ognisko koronawirusa w Polsce. Region wierzył, że uchroni się przed epidemią. Nie jest dobrze
  3. Zobaczyłeś białą pianę w słoiku miodu? Wszyscy się mylą co oznacza, bądź świadomy jej arcyważnego znaczenia
  4. Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla męża
  5. Sernik według sekretnej receptury Magdy Gessler, puszysty niczym chmurka, nigdy nie opada
  6. Koszmarna kontuzja polskiego hokeisty. Zdjęcie tylko dla osób o mocnych nerwach (FOTO)

Źrodła: Smakdnia.pl

Następny artykuł