

27 Października 2020
Gessler wyjawiła sekretny przepis na sałatkę z buraków. W jej rodzinie jest znany od lat
Buraki znów wracają do łask. Zdrowe warzywa warto wprowadzić do swojego menu. Jakiś czas temu Magda Gessler podała przepis na rewelacyjną sałatkę z burakami w roli głównej. W jej rodzinie jest on znany od lat.
Buraki są wyjątkowo zdrowym warzywem. Choć nie zawierają zbyt dużo żelaza, wykazują działanie krwiotwórcze, co jest szczególnie wskazane dla ludzi chorujących na niedokrwistość. W naszej kuchni mają zaszczytne miejsce, głównie za sprawą różnorakich surówek, barszczy i sałatek z ich udziałem.
Jakiś czas temu przepis na sałatkę z buraków podała sama Magda Gessler. Słynna restauratorka zdradziła, że w jej rodzinie jest on znany od lat. Gwiazda nie kryje, że jest fanką buraka i z chęcią wykorzystuje go w kuchni. Warto iść w ślady Gessler, ponieważ buraki należą do niezwykle zdrowych warzyw.
Buraki mają ogrom zalet. Gessler robi z nich przepyszną sałatkę, znamy przepis.
Buraki są bardzo często wykorzystywane w medycynie ludowej. O piorunującym działaniu soku z warzywa coraz więcej słyszymy w mediach. Jest on zalecany przez wielu lekarzy, ponieważ szybko i skutecznie eliminuje wiele nieprzyjemnych schorzeń. Dużo mówi się też o syropie z buraka, który wzmacnia odporność i pomaga przy uciążliwym kaszlu.
Buraki są cennym źródłem antocyjanów, które działają przeciwzapalnie. Wpływają one pozytywnie na naszą odporność oraz znacznie spowalniają procesy starzenia. Innym cennym składnikiem zawartym w burakach jest betaina. Chroni ona komórki, białka i enzymy od stresu środowiskowego.
- Zmieniła jeden składnik i świat oszalał na ich punkcie. Najlepsze mielone według Magdy Gessler, zrobisz z dziecinną łatwością
- Wielki skandal u Lewandowskich. Do akcji wkroczyła prokuratura. Robert Lewandowski z żoną często bawią się na egzotycznych wakacjach
- Niebiańska przyjemność spod ręki wybitnej kucharki. Rogaliki z przepisu siostry Anastazji nie mają sobie równych
- 8 -10 małych ciemnych buraków
- 4 kremowe ziemniaki
- 1 seler
- 20 korniszonów
- 8 ogórków kiszonych
- 8 jabłek (najlepiej szara reneta)
- 8 filetów śledziowych typu matias
- 1 cebula
- 1 mały słoik (1/4l) marynowanych podgrzybków
- 1 mały słoik (200 ml) drobnych kaparów
- ewentualnie 1 słoik (1/4 l) marynowanych śliwek węgierek)
- 100 g namoczonej i obgotowanej białej fasoli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól, cukier i pieprz do smaku
Sos:
- 1 l 36%, najlepiej świeżej, nie homogenizowanej śmietany
- 1 słoik musztardy rosyjskiej
- sól i cukier do smaku
Sposób wykonania: