Buraki smakują po ukiszeniu jeszcze lepiej.własne

Bajecznie pyszne i zdrowe kiszone buraki. Każdy powinien mieć je w swojej spiżarni

Buraki są prawdziwą bombą witaminową, a jeśli dodatkowo poddamy je fermentacji, ich właściwości tylko się zwiększą. Przetwory można dodać do barszczu, sałatek lub po prostu do obiady, gdy nie mamy czasy na wymyślne sałatki. Przepis jest bajecznie prosty i zajmie dosłownie chwilę.

Buraki ze słoika smakują obłędnie niezależnie do tego, czy postanowimy je zamarynować w occie, czy też ukisić. Fermentowane warzywa mają jednak tę przewagę, że bez problemu przyrządzimy z nich barszcz czerwony, a woda ze słoika smakuje świetnie sama w sobie i niesamowicie podnosi odporność. Naturalne dodatki i przyprawy dodatkowo podnoszą walory smakowe buraków.

Dzieje się, jednak zrobimy niedzielne zakupy w Biedronce. Sieć zaskoczyła wszystkich, jest jeden warunekDzieje się, jednak zrobimy niedzielne zakupy w Biedronce. Sieć zaskoczyła wszystkich, jest jeden warunekCzytaj dalej

Buraki po ukiszeniu smakują obłędnie. Wystarczy chwila w kuchni, by cieszyć się ich smakiem w dowolnym czasie

Buraki zwykle wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego czy ukraińskiego oraz wszelkich dodatków do obiadu. Odkąd więcej czasu spędzamy w domu i nieco bardziej niż zwykle dbamy o zdrowie, w internecie furorę robią przepisy na kiszone warzywa. Wiele osób zachwala cudowne właściwości nie tylko fermentowanych warzyw, ale też wszelkich zakwasów. Okazuje się, że kiszone buraki zrobimy błyskawicznie, a ich smak będzie niezmiennie zachwycać.

Dzisiaj grzeje:

  1. Tysiące fanów modliło się za niego. Rodzina przekazała właśnie pilną wiadomość o Jerzym Stuhrze
  2. Dziś po wejściu do Biedronki możesz zaniemówić. Wystarczy mieć przy sobie jedną monetę
  3. Zakupy zrobisz nawet z łazienki. Biedronka obiecuje darmową dostawę, warunek jest tylko jeden

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka soli,
  • 2-3 ziarnka pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • ok 750 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i studzimy.
  2. Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na małe kawałki i wkładamy do dwóch słoików.
  3. Obieramy czosnek i dokładamy do buraków razem z liśćmi laurowymi i pieprzem.
  4. Zalewamy słoną wodą tak, by buraki były zupełnie zakryte.
  5. Słoiki mocno zakręcamy i przez kilka dni trzymamy w temperaturze pokojowej aż do momentu, gdy zauważymy pianę, która oznacza, że rozpoczął się proces fermentacji.
  6. Słoiki trzeba przenieść do pomieszczenia o niższej temperaturze - najlepiej do piwnicy albo lodówki, bo optymalna temperatura to 0-10 stopni.
  7. Po 14-21 dniach można zebrać pianę i buraki będą już ukiszone.

Najlepsze newsy:

  1. Kamil: „55 kg to górna granica wagi kobiety. Od 60 zaczynają się wielkie uda i cellulit, ohydne”
  2. Bohaterka "Nasz nowy dom" straciła wszystko. Motywacje sąsiada były straszniejsze, niż podejrzewaliśmy
  3. Prezydent był zakażony koronawirusem. Nasi sąsiedzi podali wiadomość
  4. Rewelacyjnie kisi ogórki według tajemnego przepisu. Wyjawił go, cała rodzina błaga mężczyznę o przetwory
  5. Karol Okrasa wyjawił swój sposób na idealne kiszone ogórki. Stawia na wyjątkowe składniki
  6. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  7. Robert Kubica ma wielkie problemy zdrowotne? Jego słowa zmartwiły kibiców, jest poważnie

Źródło: aniagotuje.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł