Kiszone burakiyoutube / kanał: Weronika Domogród / kadr z filmu

Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć

Kiszone buraki są niezbędnym elementem w każdej spiżarki. Pyszne warzywa zamknięte w aromatycznej zalewie przypadną do gustu wszystkim smakoszom. Na bazie kiszonych ogórków możemy przygotować cudowny barszcz, którego smak zapamiętamy na długo.

Kiszone buraki są dużo prostsze niż może się wydawać. Ze względu na właściwości barwiące, wiele osób nie lubi przygotowywać buraków. W najgorszym wypadku sięgamy ciągle po gotowe mieszanki bądź soku z buraków ze sklepu. Na takiej podstawie żadna zupa nie wyjdzie autentycznie pyszne. Naturalnie ukiszone buraki są prawdziwym skarbem, który stanie się nieodłącznym elementem twoim kulinarnych wyczynów.

Na ogórkach kiszonych zobaczyłaś białą pianę? Ważny sygnał dla każdej gospodyniNa ogórkach kiszonych zobaczyłaś białą pianę? Ważny sygnał dla każdej gospodyniCzytaj dalej

Buraki - kiszone są najpyszniejsze

Kiszone buraki mają ogromną zaletę w postaci ich trwałości. Jeśli teraz przygotujesz nieco słoiczków, nawet za kilka miesięcy będziesz mógł cieszyć się ich smakiem. Przygotowanie kiszonych buraków nie jest pracochłonne ani trudne. Wystarczą ci podstawowe składniki. Warto poświęcić na nie chwilę, aby rozkoszować się aromatyczną zupą o każdej porze roku.

Potrzebujesz:

    • kilogram czerwonych buraków
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarenka pieprzu czarnego
    • 3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
    • łyżka soli

Dzisiaj grzeje:

  1. Pamiętacie Wioletkę z „Rancza”? Jej życie bardzo się zmieniło, musiała podjąć trudną decyzję
  2. Ogromna radość w Biedronce, klienci nie kryją ekscytacji, czekali 2 miesiące, ich nadzieje są wielkie
  3. Czekaliśmy 2 miesiące, ale w końcu jest. Zakaz handlu teraz nie będzie obowiązywać

Buraki myjemy, następnie bardzo cienko obieramy. Najlepiej podczas tej czynności mieć założone sylikonowe rękawiczki. Buraki kroimy w dość sporą kostkę i wkładamy do dużego słoika, bądź dwóch mniejszych. Buraki dociskamy i dodajemy czosnek, liść laurowy oraz pieprz. Wodę mieszamy razem z solą i zalewamy nią buraki. Po zalaniu, delikatnie potrząsamy słoikiem w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Słoik zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby rozpoczął się proces fermentacji. Po tym czasie przekładamy do chłodnej spiżarni. Możemy trzymać je w chłodnym miejscu nawet przed kilka miesięcy.

Oprócz pysznych buraków, równie cenny jest sok, który powstaje w wyniku ich kiszenia. Pod żadnym pozorem go nie wylewajmy, ponieważ ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Przepis na te pyszne przetwory znajdziecie także na kanale Weronika Domogród na platformie Youtube.

Wojtek poszedł na grzyby. Natknął się na siedzuń sosnowy i zastygł, szybko się oddaliłWojtek poszedł na grzyby. Natknął się na siedzuń sosnowy i zastygł, szybko się oddaliłCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Czy 500 plus zostanie w końcu podwyższone? Jest nowy projekt budżetu
  2. Niebezpieczeństwo nadciąga nad Polskę. "Superkomórki i tornada"
  3. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  4. Wielu nie może się pogodzić z decyzją. McDonald's oficjalnie potwierdził koniec, rozpaczać będą przede wszystkim dzieci
  5. Gdy rano otworzyła zmywarkę, nie mogła uwierzyć. Było w niej wszystko, tylko nie naczynia, odkryła niewiarygodne zastosowanie
  6. Fanka obroniła Justynę Żyłę. Zaczęła wyzywać Piotra pod zdjęciem celebrytki, "masakra, wstyd" (FOTO)

Źródło: kwestiasmaku

Następny artykuł