Burrito z kurczakiem i awokado: prosty przepis krok po kroku

Burrito z kurczakiem i awokado to pyszna przekąska lub danie samo w sobie. Z dodatkiem owocu i gęstego sosu smakuje wspaniale i nadaje się na każdą okazję. Poznaj prosty przepis na burrito z kurczakiem i awokado.

Burrito z kurczakiem i awokado: szybki wrap ze stanu Chihuahua

Burrito, czyli po hiszpańsku „osiołek”, to proste danie rodem z meksykańskiego stanu Chihuahua. Legenda głosi, że niejaki Juan Mendez handlował tam domowym jedzeniem w latach 20. XX w. Żeby było dłużej ciepłe, zaczął owijać je w tortille i w tej postaci odsmażał, jeśli klienci tego sobie życzyli. Mendez handlował swoimi tortillami z farszem z wózka zaprzęgniętego do osiołka. Jego danie zrobiło furorę i niebawem cały Meksyk chciał spróbować jego „dania z osiołka” - stąd nazwa zawijki.

Meksykańskie burrito to proste danie – do tortilli wkłada się najczęściej tylko fasolę, ryż, czasem jakieś mięso. Jednak na granicy z USA powstała nowa regionalna kuchnia, Tex-Mex, łącząca smaki i obyczaje Meksykanów i Teksańczyków. Burrito w wydaniu Tex-Mex są większe i nadziewa się je wszystkim, co tylko może przyjść do głowy głodnemu ranczerowi. Nasze burrito z kurczakiem i awokado pasuje więc raczej do kuchni Tex-Mex, a nie ściśle meksykańskiej.

Burrito z kurczakiem i awokado: dla kogo?

Burrito z kurczakiem i awokado to specjał dla fanów kuchni meksykańskiej, nieco ostrej, bardzo aromatycznej.

Burrito z kurczakiem i awokado: na jaką okazję?

Burrito z kurczakiem i awokado to pyszny lunch w pracy lub domu, znakomita kolacja na ciepło, poczęstunek imprezowy, zagryzka do piwa, a w większej ilości także pożywny obiad.

Burrito z kurczakiem i awokado: trudność

Burrito z kurczakiem i awokado to danie dość proste do przygotowania, nie wymaga obsługi skomplikowanych urządzeń ani czajenia się ze stoperem nad patelnią.

Burrito z kurczakiem i awokado: czas na przygotowanie

Burrito z kurczakiem i awokado to danie dość szybkie, jeśli używamy kupnych tortilli. Przygotowanie go zajmuje wtedy nie więcej niż 20-30 minut. Na przygotowanie tortilli domowych trzeba doliczyć jeszcze ok. 20 minut pracy i godzinę czekania, aż ciasto wyrośnie.

Burrito z kurczakiem i awokado: składniki do tortilli (na ok. 6 sztuk)

  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Wrzątek – 2/3 szklanki
  • Olej kokosowy – 3 łyżki
  • Sól – 1/2 łyżeczki

Burrito z kurczakiem i awokado: składniki do kurczaka

  • Filet z kurczaka – 200 g
  • Olej roślinny – 2 łyżki
  • Ser mozzarella starty – 100 g
  • Czosnek starty – 1 ząbek
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – ½ łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Płatki chilli – 1 łyżeczka
  • Oregano suszone – ½ łyżeczki

Burrito z kurczakiem i awokado: składniki sosu ranczerskiego

  • Majonez – ¼ szklanki
  • Śmietana gęsta – ½ szklanki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Szczypior siekany – 2 łyżki
  • Kolendra siekana – 1 łyżka
  • Czosnek wyciśnięty praską – 1 ząbek
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Burrito z kurczakiem i awokado: składniki sosu czosnkowego

  • Jogurt gęsty – 150 g
  • Czosnek wyciśnięty praską – 2 ząbki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Burrito z kurczakiem i awokado: składniki nadzienia

  • Limonka – sztuka
  • Kolendra świeża – wedle uznania
  • Awokado – 1 sztuka

Burrito z kurczakiem i awokado: potrzebne przybory

Do przygotowania burrito z kurczakiem i awokado będziemy potrzebować noża, garnka, patelni zwykłej i grillowej (ta jest opcjonalna), miseczki do rozrobienia sosu, wałka do ciasta, może też płachty folii spożywczej.

Burrito z kurczakiem i awokado: przygotowanie tortilli

Możemy oczywiście wykorzystać do zrobienia naszego burrito z kurczakiem kupne ciasto tortille. Magia kuchni polega jednak na tym, że najlepiej smakuje to, co się samemu zrobiło. Poza tym nigdy tak naprawdę nie wiemy, czego producent napchał do swojego przemysłowego produktu. Gotując samodzielnie, mamy pewność, że do potrawy trafiają tylko odpowiadające nam składniki.

Zaczynamy od przygotowania tortilli domowych!

Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól i olej kokosowy, na olej wlewamy powoli wrzącą wodę, mieszając wszystko widelcem, a na koniec z powstałej masy utaczamy kulę. Kulę ciasta wyrabiamy do gładkości, a potem odstawiamy na bok na 1 godzinę (nie do lodówki, tylko gdzieś na blat). Możemy owinąć ciasto folią spożywczą, żeby zachowało plastyczność.

Po godzinie z ciasta formujemy mniejsze kulki – tyle, ile chcemy mieć kawałków tortilli. Po wyrobieniu dajemy im trochę obeschnąć przez 10 minut, a potem każdą kulkę rozwałkowujemy na cieniusieńko. Tortille na burrito powinny być dość duże, po ok. 23 cm średnicy, więc ciasta powinno wystarczyć na około 6 placków. W przepisie zużyjemy 3 placki, więc pozostałe tortille będą awaryjne lub możemy je wykorzystać w innym daniu.

Tortille wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 30 sekund z każdej strony, aż się z obu napuszy i miejscowo zabrązowi. Przekładamy tortille ostatni raz i po kolejnych 30 sekundach zdejmujemy z patelni i układamy na stos. Powtarzamy ze wszystkimi placuszkami i gotowe!

Burrito z kurczakiem i awokado: przygotowanie kurczaka

Mięso kurczaka myjemy, osuszamy, a potem kroimy na pasy szerokie na ok. 2 cm. Doprawiamy mięso solą, pieprzem oraz wybranymi przyprawami (np. czosnek, papryka słodka i ostra, oregano, kmin rzymski, płatki chilli).

Smarujemy mięso oliwą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy łyżkę oleju i smażymy kurczaka z każdej strony po ok. 5 minut. Gdy jest gotowy, układamy mięso na jednej połówce każdej tortilli.

Burrito z kurczakiem i awokado: przygotowanie sosu

Do burrito z kurczakiem i awokado pasuje wiele sosów, np. ranczerski i czosnkowy. Oba wykonuje się bardzo prosto – wystarczy połączyć składniki, dodać soli i pieprzy i wymieszać.

Burrito z kurczakiem i awokado: przygotowanie nadzienia

Głównym składnikiem nadzienia do naszego burrito – poza kurczakiem – ma być awokado. Owoc musimy umyć, pociąć na ćwiartki i obrać. Miąższ tniemy na paski i skrapiamy sokiem z limonki. Tak przygotowane awokado układamy na wyłożonym na tortillach kurczaku, dodajemy kolendrę i podlewamy wszystko 2 łyżkami sosu na każdą tortillę. Możemy też dodać teraz tarty ser.

Burrito z kurczakiem i awokado: przygotowanie burrito

Kiedy nadzienie jest już całe na naszych tortillach, robimy wrap, czyli zawijkę, nadając klasyczny kształt naszemu burrito. Każdą pokrytą nadzieniem połowę tortilli przykrywamy drugą, gołą połową. Teraz wszystkie otwarte krawędzie zawijamy do środka, a potem rolujemy całą tortillę. Tak powstaje burrito, zamknięte z każdej strony.

Burrito z kurczakiem i awokado: smażenie burrito

Burrito podaje się na ciepło po przysmażeniu. Układamy nasze burrito z kurczakiem i awokado na patelni, najlepiej grillowej, i smażymy z każdej strony przez ok. 3 minuty. Dobrze jest nieco docisnąć burrito do kratki, np. za pomocą garnka.

Po podsmażeniu przecinamy wrap w połowie i już! Nasze burrito z kurczakiem i awokado jest już gotowe!

Następny artykuł