Cebula jest cenna także dzięki jej łupinompixinio/domena publiczna (CC0)

Babcia nigdy nie wyrzuca łupin po cebuli i ujawnia, dlaczego są niezwykle cenne. Większość ludzi niesłusznie korzysta z nich tylko raz w roku

Cebula cieszy się w naszej kuchni ogromnym uznaniem, bo wykorzystujemy ją w bardzo wielu potrawach. Większość z nas zna też niezwykłe właściwości łupin, chociaż nie wszyscy korzystamy z nich częściej niż raz w roku, kiedy farbujemy jajka na Wielkanoc. Okazuje się, że niepozorne łupiny mają o wiele więcej zastosowań, niż nam się wydawało. Babcia, która odkryła właściwości tego popularnego warzywa poleca 5 sposobów na wykorzystanie tej części cebuli, która najczęściej ląduje w koszu na śmieci.

Cebula gości na naszych stołach tak często, że trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez jej udziału. Zwykle nie jest ona warzywem, które gra pierwsze skrzypce w potrawie, ale trudno wyobrazić sobie chociażby śledzie bez pokrojonej w drobną kostkę cebulki. Nasze babcie znają też nieco tajemne zastosowania cebuli, a zwłaszcza złotych łupin. Warto więc korzystać z ich mądrości i sprawdzić, czy które z zastosować może sprawić, że przestaniemy je wyrzucać.

Kupujesz pizzę mrożoną w Lidlu lub Biedronce? Ważne ostrzeżenie dla wszystkich klientówKupujesz pizzę mrożoną w Lidlu lub Biedronce? Ważne ostrzeżenie dla wszystkich klientówCzytaj dalej

Cebula i jej łupiny mają cudowne właściwości. Polecamy 5 babcinych sposobów na ponowne wykorzystanie tych kuchennych odpadów

Cebula słynie z cudownych właściowści, które doskonale znają starsze pokolenia. Można ją wykorzystać nie tylko do barwienia jajek, wzmocnienia odporności czy pozbycia się blizn. Jak mało które warzywo cebula zabija bakterie oraz pomimo swojego mało zachęcającego zapachu dodaje nam zdrowia i urody. Nasze babcie znały wiele magicznych właściwości warzywa, dzięki którym poradzimy sobie z wieloma uporczywymi dolegliwościami, poprawimy smak wielu dań, a nawet zadbamy o kwiaty doniczkowe.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nigdy nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się uciążliwego problemu
  2. 80 tys. Polaków skazanych na niższe wynagrodzenie. Nawet 10% mniej przez 3 miesiące i żadnej premii

Co ciekawe, do zup możemy dodać nie tylko obrane warzywo. Łupiny nadadzą bowiem potrawom nie tylko wyjątkowy smak, ale też atrakcyjny i apetyczny kolor. Jeśli zaś uda nam się zebrać nieco więcej łupin, przygotujemy z nich skuteczna odżywkę do roślin. W tym celu 100 g skórek cebuli zalewamy 4 szklankami wody i umieszczamy w szczelnie zamkniętym sporym słoju. Odstawiamy miksturę na tydzień, rozcieńczamy wodą w proporcji 1:10 i podlewamy nią rośliny.

Ci, którzy skarżą się na skurcze łydek, też skorzystają z właściwości cebuli, jeśli przed snem wypiją filiżankę wywaru z cebuli. By ją zrobić, 2 garści łupin trzeba gotować na wolnym ogniu przez 10-20 minut, by po tym czasie wyjąć je z powstałej mikstury i przelać do słoika lub butelki. Kolejne zastosowanie docenią posiadaczki rudych włosów. By podkreślić ich miedziany odcień, wystarczy zagotować łupiny przez 5 minut. Zabarwiona i wystudzona woda to świetna płukanka, którą stosuje się po umyciu włosów. Wystarczy trzymać ją na głowie przez 2 minuty i obficie spłukać wodą. Odrobinę zmielonych łupin można też dodać do ciasta na chleb. Dzięki temu wypiek zyska ciekawy cebulowy aromat.

Najlepsze newsy:

  1. Tragiczne zjawisko wraca do Polski? Nie żyje 20-letnia dziewczyna, jej kolega walczy o życie
  2. Wiemy jak będzie wyglądał długi weekend w Polsce. Wielu będzie zachwyconych, świetnie
  3. 3 hitowe odżywki do kwiatów o piorunującej mocy. Zrobimy je ze skórek po bananach, spektakularne
  4. Skandaliczne, okropny widok pod Biedronką wywołał ogromną aferę, wyciekły porażające zdjęcia. Do utylizacji trafił ogrom zmarnowanej żywności
  5. Piorunująco szybka metoda na placki ziemniaczane, bez uciążliwego tarcia tarką. Istnieje bajecznie prosty, lepszy sposób
  6. Union Berlin - Schalke Gelsenkirchen. Polak bohaterem Berlina, niezwykłe parady, pękamy z dumy

Źródłó: podaj.to/

Następny artykuł