Cebula - która jest najzdrowsza?ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Wiemy, która odmiana cebuli jest najzdrowsza. Ma cudowne właściwości, o których nie miałeś bladego pojęcia

Nie od dziś wiadomo, że cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Jej właściwości są doceniane podczas przeziębień i spadków odporności. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, która odmiana cebuli jest najzdrowsza. Odpowiedź może okazać się zaskakująca.

Cebula potrafi nadać naszym potrawom bardziej wyrazistego smaku, któremu ciężko się oprzeć. Nie bez powodu jest niezwykle często wykorzystywana w kuchni. Warto jednak pochylić się nad tym, jak jej spożywanie wpływa na nasze zdrowie. O tym powinien wiedzieć każdy, kto chce zadbać o swój organizm.

Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuPrzecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuCzytaj dalej

Cebula i jej wpływ na zdrowie

Smakowita cebula często gości na polskich stołach. Dodawana jest do zup, sałatek, sosów oraz dań głównych. Oprócz fantastycznych walorów smakowych posiada ona niezwykłe właściwości prozdrowotne. Istnieje wiele jej odmian, jednak która z nich jest najzdrowsza? Odpowiedź nie jest taka oczywista.

Cebula ma najróżniejsze odmiany. Spośród nich można wyszczególnić białą, żółtą, cukrową, czerwoną oraz dymkę. Jedna z nich znacząco wyróżnia się na tle innych. Zgodnie z informacjami wskazanymi przez portal ABC Zdrowie, badania opublikowane w czasopiśmie "Food Research International" potwierdzają, że najzdrowsza jest czerwona cebula. Jej właściwości są zaskakujące.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ze łzami w oczach wystawił astronomiczny paragon klientowi. Głos załamał się pracownikowi restauracji widząc sumę na rachunku
  2. Szykują się protesty wyborcze. Wiadomo, kiedy spłyną pierwsze

Jakie właściwości posiada czerwona cebula?

Czerwona cebula jest bogata w związek noszący nazwę kwercetyna. Jest ona składnikiem wielu preparatów stosowanych w leczeniu alergii. Działa ona również przeciwzapalnie, a zgodnie z niektórymi wynikami badań może ona zmniejszyć ryzyko raka żołądka o nawet 50%. Ponadto czerwona cebula zawiera sporo łatwo przyswajalnej siarki, która wspomaga wytwarzanie przez nasz organizm cysteiny. Pomaga ona w zachowaniu odpowiedniej masy ciała. Niektórzy badacze twierdzą, że może ona pomagać w przeciwdziałaniu powstawania zakrzepów w żyłach. Ponadto czerwona cebula zawiera chrom, który bierze udział w metabolizowaniu tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Wpływa on również na obniżenie poziomu glukozy we krwi. W związku z tym czerwona cebula powinna znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na cukrzycę. Warto pamiętać, że najlepiej spożywać ją na surowo.

Najlepsze newsy:

  1. Popularna dziennikarka nie powstrzymała złości. Uderzyła w Kingę Dudę, nie szczędziła mocnych słów
  2. Właściciel pumy stanął przed kamerami. Aż trudno powstrzymać łzy
  3. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  4. Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotą
  5. Ukąsił cię komar? Wypróbuj niezawodny sposób naszych babć, pieczenie i swędzenie zniknie w mig
  6. Znany piłkarz podważa wyniki wyborów. Poważne oskarżenia wobec państwa

Źródła: ABC Zdrowie / Wikipedia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł