Cebula już nigdy nie wywoła łezPixabay / stevepb

Jak kroić cebulę żeby nie płakać? Pomoże ci najprostszy składnik na świecie

Cebula króluje w naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami potrafi ona przyprawić o łzy. Bez wątpienia ten mankament jest niezwykle uciążliwy. Istnieją jednak triki, dzięki którym płacz będzie już tylko wspomnieniem. Wystarczy przed krojeniem zwilżyć cebulę wodą.

Cebula jest jednym z tych warzyw, które często goszczą na naszych stołach. Wiele wybornych specjałów nie może się bez niej obejść. Podczas krojenia wielu smakoszy mimowolnie płacze. Jak uniknąć takiej sytuacji?

Cebula już nigdy nie wywoła łez

Bez wątpienia cebula ma wiele rozmaitych zastosowań. Niedawno prezentowaliśmy przepis na syrop, który przynosi ulgę przy zalążkach przeziębienia. Niezależnie od tego co robimy z cebuli, zazwyczaj trzeba ją odpowiednio pokroić.

Cebula w swoim wnętrzu skrywa różne substancje. Podczas krojenia łączą się one, tworząc mieszankę gazów. Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Focus, po połączeniu się jej z wilgotną powierzchnią oczu, zachodzi reakcja chemiczna, która wytwarza kwas siarkowy.

Kiedy cebula wywołuje u nas łzy, czasami opuszcza nas chęć na dalsze gotowanie. Okazuje się, że możemy uniknąć takiego scenariusza za sprawą najbardziej podstawowego składnika kulinarnego. Mowa o wodzie.

Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo? Specjaliści nie mają żadnych złudzeń, 1 rodzaj wygrywaZdrowsze są jajka na miękko czy na twardo? Specjaliści nie mają żadnych złudzeń, 1 rodzaj wygrywaCzytaj dalej

Zanim nasza cebula zostanie pokrojona, należy ją zwilżyć wodą. Właśnie na niej zatrzyma się mieszanka gazów, które podrażniają nasze oczy, a łzy nie zniechęcą nas do podejmowania kulinarnych aktywności. Oczywiście to nie jedyny sposób na uniknięcie płaczu.

Co jeszcze możemy zrobić, kiedy cebula doprowadza nas do płaczu?

Portal Kafeteria wskazał różne sposoby, dzięki którym można zapomnieć o łzach podczas krojenia cebuli. Pomocne jest trzymanie w ustach kawałka cytryny, której sok częściowo neutralizuje gaz, który ulatnia się z warzywa.

Nie można zapomnieć o używaniu odpowiednich narzędzi. Bardzo ostry nóż nie miażdży włókien, a co za tym idzie składniki, które skrywa w swoim wnętrzu cebula, nie tworzą tak wiele gazu. O czym jeszcze warto pamiętać?

Mniej konwencjonalną metodą jest zakładanie gogli. Kiedy nasze oczy są zasłonięte, krojona cebula nie ma szans na wywołanie u nas łez. Dobrze sprawdzają się gole narciarskie, jak i te używane do pływania.

Możemy również kroić cebulę pod wodą, jednak takie rozwiązanie jest bardzo trudne w wykonaniu. Każdy, kto lubi zajadać potrawy z dodatkiem popularnego warzywa, powinien wiedzieć, która cebula jest najzdrowsza. Czerwona odmiana znacząco wyróżnia się na tle pozostałych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródła: Kafeteria; Focus

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł