Cebula smakuje cudownie w oryginalnej konfiturze.Instagram/@joanna_veg

Nie tylko syrop, konfitura z cebuli jest przepysznym dodatkiem do mięsa i ryb. Spróbujesz raz i już na zawsze zagości w Twoim domu

Cebula od lat gości w naszej kuchni, dlatego jadamy ją nie tylko w sałatkach czy zupach. Okazuje się, że z popularnego warzywa możemy zrobić także cudowną wytrawną konfiturę, która doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin czy ryb. Polecamy świetny przepis na przyrządzenie cebuli.

Cebula jest dość niedocenianym warzywem. Zwykle dodajemy ją na surowo do sałatek czy też do mięsnych sosów, które długo dusimy. Tymczasem czerwona cebula sama w sobie ma wyjątkowo smak, jeśli będziemy długo karmelizować ją z miodem i aromatycznym tymiankiem. Powstanie wówczas obłędny dodatek do potraw i kanapek - wyjątkowa konfitura. Jej przygotowanie zajmie nam chwilę, a smak na pewno zachwyci nawet sceptycznie nastawionych do cebuli smakoszy.

Możesz oniemieć spoglądając na rachunek z Biedronki, tylko nieliczni zauważyli. Sieć wystosowała oficjalne stanowiskoMożesz oniemieć spoglądając na rachunek z Biedronki, tylko nieliczni zauważyli. Sieć wystosowała oficjalne stanowiskoCzytaj dalej

Cebula smażona z tymiankiem zmieni się w cudowną konfiturę

Cebula pojawia się w wielu tradycyjnych przepisach, ale bardzo rzadko stanowi jedyny dodatek do dań obiadowych czy tostów i kanapek. Powidła mają ciekawy smak i są w niej wyczuwalne drobne cząstki warzywa, podobnie jak w dżemach owocowych. Możemy je jeść zarówno na ciepło, jako oryginalny sos, jak i na zimno, na przykład na kanapkach z serem czy wędlinami. Konfitura z czerwonej cebuli może być przechowywana do dwóch tygodni w lodówce. Bardzo podobny dodatek do dań przyrządzono na profilu @joanna_veg na Instagramie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słów
  2. Kiedyś wszyscy odwiedzali ich zoo, nagle Gucwińscy zapadli się pod ziemię. Smutne, co się z nimi dzieje
  3. Nie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produkty

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli,
  • oliwa,
  • 5-6 łyżek octu balsamicznego,
  • 3 łyżki miodu (albo cukru trzcinowego),
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie szklimy ją na rozgrzanej oliwie. Smażymy powoli na bardzo małym ogniu przez ok. 25 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem - najlepiej świeżym, ale jeśli nie mamy go pod ręką, możemy też użyć suszonej przyprawy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy miód lub cukier i chwilę później ocet balsamiczny. Smażymy wszystko, aż masa zgęstnieje, a ocet wyparuje. Przekładamy do niewielkich słoików i przechowujemy w lodówce. Doskonale smakuje zarówno z pieczoną rybą, jak i na kanapkach z pasztetem.

Wsyp 1 przyprawę do kawy, a wydobędziesz wyjątkowy smak i wzmocnisz odporność. Dzięki niej zapomnisz o słodzeniu, idealna na jesienne porankiWsyp 1 przyprawę do kawy, a wydobędziesz wyjątkowy smak i wzmocnisz odporność. Dzięki niej zapomnisz o słodzeniu, idealna na jesienne porankiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Polacy zadłużają się na potęgę. Liczba dłużników rośnie lawinowo
  2. Ponad 900 osób zarażonych w ciągu doby. Specjaliści przedstawili scenariusz na nadchodzące dni
  3. Piotr Rubik błaga fanów o pieniądze. W dzieciństwie brakowało mu jedzenia, po latach ujawnił wstrząsające fakty
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Skandaliczne znalezisko w Biedronce na całej długości lodówki. Autor zdjęcia z trudem walczył z mdłościami
  6. Pamiętacie Bronkę z “Daleko od szosy”? Aktorka wreszcie zdradziła jedną z największych tajemnic serialu

Źródło: Onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł