CebulaKadr z kanału KuchniaKwasioraKK udostępnionego na portalu youtube.com

Zdrowa i obłędnie pyszna. Kiszona czerwona cebula wygra z każdą przekąską

Cebula to jeden z najczęściej używanych składników w naszej kuchni. Zazwyczaj sięgamy po tę klasyczną, a jak się okazuje, czerwona cebula jest idealna do tworzenia smakowitych przetworów. Właściwościami nie odbiega od klasycznej, a potrafi naprawdę zaskoczyć smakiem. Podajemy przepis na marynowaną cebulę, która sprawdzi się jako przekąska i dodatek do wielu dań.

Cebula marynowana to jeden ze składników, którego używa się często do dań typu Street food. Choć nazywana inaczej piklowaną, nie jest poddawana procesowi fermentacji. To idealny sposób na przyrządzenie pożywnej przekąski, która sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.

Gwiazda TVN proponuje na weselne menu nietypową zupę. Zaskoczenie gwarantowaneGwiazda TVN proponuje na weselne menu nietypową zupę. Zaskoczenie gwarantowaneCzytaj dalej

Cebula marynowana to idealny dodatek do wielu potraw

Marynowana w occie cebula to wyjątkowa pozycja w menu. Zwyczajna cebula nie jest niestety zdatna do tworzenia kiszonek, ale ta czerwona już nadaje się do tego idealnie.

Lista zdrowotnych właściwości czerwonej cebuli jest bardzo długa i dzięki temu jest to idealny wybór na pożywną przekąskę. Nie tylko zmniejsza poziom cukru we krwi, ale również pomaga zwiększyć odporność czy poziom właściwego cholesterolu.

Jeśli masz problem z trawieniem czerwonej cebuli na surowo, ten proces przygotowania sprawi, że będziemy mogli cieszyć się jej smakiem bez żołądkowych problemów.

Jeśli smak cebuli w occie jest dla ciebie za mocny, można wzbogacić podaną cebulę o natkę kolendry. Co więcej, jedynie zapach może być naprawdę wyrazisty. Sama w sobie cebula jest naprawdę delikatna.

Tak przygotowaną cebulę możemy wykorzystać do wielu dań. Między innymi jako składnik do sałatek, past na kanapki czy samych w sobie kanapek i burgerów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia Stasia dokonała niemożliwego i stworzyła najlepsze mielone pod słońcem. Dodatek boczku okazał się strzałem w 10
  2. Jest decyzja, przedłużają kolejny zakaz. Co najmniej do grudnia nie będzie lotów
  3. Sałatka Gyros jest imprezowym hitem. Mamy najlepszy przepis na kultowe danie

Przepis na marynowaną cebulę

Składniki:

  • 3 duże czerwone cebule
  • sól (20g na litr solanki)
  • niechlorowana woda (źródlana lub zwykła kranówka, przegotowana i ostudzona)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia naszej cebuli w grube plasterki. Ważne, żeby nie dzielić ich na krążki, a pozostawić właśnie w takiej formie. Układamy je w słoiku, zaczynając od mniejszych plastrach, a kończąc na największych. Należy zwrócić uwagę na to, żeby plastry nie wypływały na wierzch solanki po zalaniu słoika.

Mieszamy sól razem z wodą i zalewamy tym naszą cebulę. Wody powinno być do ujścia słoika. Jeśli do przygotowania naszej przekąski używamy słoika z zapięciem, należy raz dziennie otworzyć wieczko aby pozbyć się nadmiaru zebranych gazów.

Jeśli usłyszymy, że dźwięk otwieranego słoika i specyficzne syknięcia jest lżejsze, oznacza to zakończenie najintensywniejszej części fermentacji.

Jeśli używamy słoika z zakrętką, należy zakręcić go do połowy i zostawić na kilka dni. Może wyciec z niego trochę naszej zalewy, ale po 4 dniach można zakręcić słoik do końca. Warto mieć na uwadze barwienie solanki.

Po tygodniu fermentacji, nasza cebula jest gotowa do spożycia. Jeśli wolimy kiszonki bardziej kwaśne w smaku, możemy pozostawić cebulę na dwa tygodnie. Po czasie kiszenia, przekładamy słoiki w chłodne miejsce.

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Cebula Marynowana -KuchniaKwasiora na kanale KuchniaKwasioraKK na platformie YouTube.

Wielka wpadka Biedronki, internauci są bezlitośni. Wystarczyło jedno spojrzenie na opakowanie, co za porażkaWielka wpadka Biedronki, internauci są bezlitośni. Wystarczyło jedno spojrzenie na opakowanie, co za porażkaCzytaj dalej

Zobacz także na w naszych serwisach:

  1. "Nie wyrzucajcie pacjentów z łóżek!" Jurek Owsiak apeluje i zwraca uwagę na poważny problem
  2. Grażyna Szapołowska pokazała swoją wnuczkę. Niezwykłe zdjęcie kobiet na okładce magazynu
  3. Najszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemsko
  4. Dodajesz lubczyk do rosołu? Cudownie, ale w dwóch sytuacjach koniecznie z niego zrezygnuj
  5. Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis
  6. Próbowali przemycić 70 egzotycznych papug w plastikowych butelkach. Nie przewidzieli tylko jednego
  7. Bogdan nie wytrzymał, padły ostre słowa. W "Rolnicy. Podlasie" zrobiło się naprawdę gorąco

Źródło: pan-kiszonka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł