mapawikipedia

Rozpoznaj po dwóch przysmakach 2 miasta: cebularz i paprykarz, zgadniesz?

Cebularz ma wielu fanów, prawdziwi koneserzy rozróżnią pyszny, aromatyczny wypiek z prawdziwej piekarni od marketowej podróbki. Czy fani paprykarza mają swoje typy na ulubione wydanie tego smakołyka?

Cebularz to pszenny placek o średnicy 15-20 cm posypany cebulą pokrojoną w kostkę i zmieszaną z makiem. Został wpisany na listę produktów regionalnych i jest chroniony prawem Unii Europejskiej. Pierwsze wzmianki o tym przepysznym wypieku sięgają XIX stulecia. Jako pierwsi zaczęli wypiekać go Żydzi na Starym Mieście, ale już wkrótce przysmak zyskał popularność w całym regionie. A potem i w całej Polsce. Czy wiesz, skąd pochodzi popularny wypiek?

Kompromitacja, nagrali Polaka z ukrycia w restauracji. Zrobił upokarzającą rzecz, przyniósł wstyd PolsceKompromitacja, nagrali Polaka z ukrycia w restauracji. Zrobił upokarzającą rzecz, przyniósł wstyd PolsceCzytaj dalej

Cebularz i paprykarz są nierozerwalnie związane ze swoimi miastami

Teraz chyba odrobinę łatwiejsza zagadka, bo odpowiedź na nią jest zawarta w pełnej nazwie tego smakołyka. Paprykarz to zapuszkowane, zmielone mięso rybie z ryżem, koncentratem pomidorowym, cebulą, z dodatkiem oleju roślinnego, przypraw i soli. Nie ma tak długiej historii jak cebularz, receptura została opracowana w latach 60tych XX stulecia. Był pomysłem na zagospodarowanie niewymiarowych fragmentów ryby powstałych po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków. Inspiracja do stworzenia paprykarza pochodzi z Afryki. Była nią bowiem afrykańska potrawa czop-czop, której smak poznali członkowie załogi polskich statków do połowów dalekomorskich podczas pobytu w portach u wybrzeży Afryki Zachodniej.

Dzisiaj grzeje: 1. Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie

2. Niewyobrażalne sceny w polskim sklepie. Emerytka spojrzała na wędlinę i zalała się łzami

Czy wiecie skąd pochodzą te dwa przysmaki? Cebularz to oczywiście duma Lublina. W mieście tymi funkconuje nawet Regionalne Muzeum Cebularza. Paprykarz z kolei, jak głosi napis na puszce z tym wyrobem, pochodzi ze Szczecina. Obecnie jednak nie jest produkowany w Szczecinie, ponieważ sama nazwa "paprykarz szczeciński" nie została zastrzeżona i może produkować go każdy. Został jednak wpisany na listę produktów tradycyjnych i jest szansa na to, że Szczecin uzyska wyłącznie prawa do jego produkcji.

Najlepsze newsy:

  1. TVN podał najsmutniejszą wiadomość. Nikt się tego nie spodziewał, uwielbiany aktor zmarł przedwcześnie
  2. Mówili, że jest najbrzydszą panną młodą w historii. Teraz wygląda pięknie
  3. Tragedia, rozpełzły się po całym organizmie. Zjadł hitowe jedzenie, usłyszał diagnozę i zdębiał
  4. Przypadkiem wykryto mafię parówkową. Wszyscy jedliśmy kiełbasę z mięsa do utylizacji
  5. Afera solna. Wszyscy długo jedliśmy sól drogową z wszystkimi rakotwórczymi zagrożeniami
  6. Symptomy wskazujące na chorobę trzustki. Każdy powinien je znać

Źródło:wikipedia

Następny artykuł