Media bez wyboru
Pixabay / congerdesign

Znaczne podwyżki cen żywności w polskich sklepach

Ceny produktów spożywczych od nowego roku pną się w górę niemal nieustannie. Głośny podatek cukrowy to jedynie wierzchołek góry lodowej. Niekorzystne zmiany w cenach możemy zaobserwować także na przykładzie produktów zbożowych oraz owoców. Podobne zjawisko zachodzi także poza granicami Polski.

Udając się na zakupy, coraz częściej patrzymy na ceny. Niestety wraz z upływem czasu napawają nas one niepokojem. Wszystko przez podwyżki, którymi objęte najbardziej podstawowe produkty spożywcze.

Ceny, które przyprawiają o zawrót głowy

Bez wątpienia ceny jedzenia znacząco wpływają na naszą codzienność. Przeważnie staramy się kupować produkty, które nie kosztują fortunę. Jednak musimy pamiętać o tym, że niska jakość może nam zaszkodzić.

Portal Pyszności donosi, że GUS opublikował raport, z którego wynika, że w ciągu minionego roku ceny owoców wzrosły o ponad 18%. Podrożały również warzywa i produkty zbożowe. Wszystko przez niekorzystne warunki pogodowe.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Biznes Info, w styczniu 2017 r. średnia cena chleba pszenno-żytniego wynosiła 4,40 zł za kilogram. Niedawno sięgnęła ona kwoty 5,69 zł. W związku z tym w ciągu 4 lat ceny wzrosły o 29%.

Dietetyk wyjaśnia, czy ziemniaki muszą być tucząceDietetyk wyjaśnia, czy ziemniaki muszą być tucząceCzytaj dalej

Ceny rosną nie tylko w Polsce. Portal Wiadomości Rolnicze Polska wyjaśnia, że wskaźnik cen żywności FAO w grudniu osiągnął najwyższy poziom od lipca 2014 roku. W związku z tym ceny jedzenia są coraz wyższe na całym świecie.

Dlaczego ceny pną się w górę?

Na wzrost cen wpływa kilka czynników. Pierwszym z nich są coraz gorsze warunki pogodowe. Zeszły rok był wyjątkowo suchy, przez to uprawy zbóż, warzyw i owoców nie były tak obfite, jak w innych latach.

Nie bez znaczenia są również kwestie związane z podatkami. Dobrym przykładem jest ten nałożony na słodzone napoje. Za jego sprawą z dnia na dzień ceny tego typu produktów wzrosły nawet o 40%. W przypadku takiej drożyzny warto postawić na swojski kompot.

Ceny wzrosły również za sprawą opłaty mocowej. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Biznes Info, podwyżka cen prądu mogła odbić się na kosztach produkcji żywności. Pod uwagę należy również wziąć koszt paliw oraz ograniczenia w transporcie, które spowodowała pandemia.

Powyższe fakty mogą napawać niepokojem. Z pewnością warto wziąć pod uwagę ewentualne dalsze podwyżki cen. Na szczęście w prosty sposób możemy przygotować obiad, którego cena będzie wynosiła około 3 złote.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Wiadomości Rolnicze Polska; Biznes Info; Pyszności

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł