Smakosze.pl Produkty Ceny jedzenia coraz bliżej rekordu - produkty spożywcze drożeją w zatrważającym tempie
canva/Stadtratte

Ceny jedzenia coraz bliżej rekordu - produkty spożywcze drożeją w zatrważającym tempie

5 listopada 2021

Rosnące ceny żywności nie nastrajają optymistycznie. Indeks cen w październiku był na poziomie o ponad 31 procent wyższym niż w roku 2020. Według analityków na obecną sytuację wpływają przede wszystkim rosnące koszty surowców. Wzrosty te niestety nie wyhamują w najbliższym czasie.

W wypowiedzi dla Rzeczpospolitej analityk sektora rolno-spożywczego, Grzegorz Rykaczewski wyjaśnił, że na wysoką wartość indeksu wpłynęło skumulowanie się wzrostu cen surowców na globalnych rynkach. W ostatnim czasie rósł m.in. koszt zakupu zbóż, olejów roślinnych, mleka oraz mięsa.

Ceny żywności zbliżają się do pułapu z 2011 roku

W 2011 roku padł historyczny rekord — indeks światowych cen żywności wynosił wtedy 136,2 pkt. Obecnie jest tylko o 3 procent niższy o tej wartości. O tyle też procent jego wartość przekracza tę osiągniętą we wrześniu br.

Na trend wzrostowy zdaniem analityków wpływa przede wszystkim spadek podaży przy utrzymującym się wysokim popycie.

Są to czynniki, których oddziaływanie nie zmienia się w krótkich okresach, na przykład tygodniowych. Można więc zakładać, że ich wpływ będzie widoczny przez najbliższe miesiące - wyjaśnił ekspert przytaczany przez portal Money.

W tym momencie trudno o optymizm. Analitycy twierdzą, że obserwowane wzrosty kosztu nawozów mogą wpływać na ich wykorzystanie w gospodarstwach rolnych, a więc i na ceny produktów:

Wysokie ceny gazu mogą skutkować spadkiem produkcji nawozów i w efekcie spadkiem ich dostępności. To będzie miało negatywny wpływ na poziom produkcji roślinnej w 2022 r., a więc i na ceny - podano w materiale Rzeczypospolitej.

Pozostaje nam tylko rozsądnie zarządzać domowymi budżetami. Pomogą wam w tym nasze przepisy, z których dowiecie się jak maksymalnie wykorzystać produkty w kuchni. Sprawdźcie koniecznie przepisy na pastę kanapkową z mięsa po rosole i zapiekankę ziemniaczaną .

Plik banknotów
Ceny rosną, więc należy oszczędzać

Źródło zdjęcia: canva/welcomia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: money

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy