Chakalaka - pyszny warzywny gulaszfacebook.com/delishfoodsandhotwings

Chakalaka, czyli po prostu egzotyczny bigos. Błyskawiczne danie za śmieszne pieniądze zrobisz z produktów z bazaru

Chakalaka jest daniem wywodzącym się z Afryki i swoją popularność zdobyła dzięki prostocie i niskiej cenie. Co ciekawe, pomimo tak dużej egzotyki potrawy, jesteśmy w stanie bez problemu zdobyć potrzebne składniki na pobliskim targu czy sklepie. Smak chakalaki jest niecodzienny, lecz spodoba się praktycznie każdemu.

Chakalaka ma ciekawą historię. Jej geneza jest bardzo podobna do naszego rodzimego bigosu. Oba dania powstały z przymusu jedzenia tanich, acz zdrowych i pożywnych dań. Dokładnie tak jak bigos, praktycznie każda afrykańska rodzina ma swoją własną wersję tego warzywnego gulaszu. Przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, lecz zawsze zawierają podstawowe składniki: cebule, marchewkę, paprykę oraz pomidory.

Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniajWielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniajCzytaj dalej

Chakalaka - afrykański smak w twoim domu

Według ekspertów pierwotną lokalizacją, w której powstała chakalaka są okolice Johannesburga w RPA. Okoliczni mieszkańcy, którzy w większej części pracowali w kopalniach położonych na około metropolii, nie należeli do najbogatszych. Ich dieta składała się często z tego, co można wyhodować w przydomowym ogródku, albo tanio kupić na targu.

Nie dziwi więc tak wielka popularność chakalaki, która zawiera w sobie najtańsze i najzdrowsze produkty. Warzywny gulasz robi się banalnie prosto, można podawać go jako dodatek do dań mięsnych, lecz równie wspaniale sprawdzi się jako samodzielna potrawa. Jeśli brakuje nam jakiegoś wypełnienia, wspaniale pasują do niej różne kasze, ryże czy zwyczajne pieczywo. Zachęcamy do wypróbowania, zdecydowanie warto.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • puszka fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka tymianku

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Do garnka wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Podsmażaj całość przez 5 minut.
    2. Obrany imbir zetrzyj na tarce, połowę wrzuć do garnka, drugą połowę odłóż na bok.
    3. Do warzyw dodaj curry i tymianek, a następnie całość wymieszaj.
    4. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do garnka i smaż przez 3 minuty.
    5. Pokrój paprykę w kostkę i dodaj do reszty warzyw.
    6. Zalej całość rozdrobnionymi pomidorami oraz fasolką z zalewą i duś gulasz przez 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe.

Najlepsze newsy:

      1. Zadziwiające plany akcji służb. Szczegóły fikcyjnego "porwania" Andrzeja Dudy trafiły do sieci
      2. Skandal na Mierzei Wiślanej. Widok jest druzgocący. Ręce opadają
      3. Jest sposób, jeszcze zdążysz nieziemsko powiększyć plony pomidorów. Wystarczy je nawozić bajecznie prostymi roztworami
      4. Pieczone ziemniaki z bajecznie chrupiącą skórką są lepsze niż frytki. Mamy niezawodny przepis
      5. Dodał masło do kawy. Świat oszalał na jej punkcie, zalety wręcz zwalają z nóg
      6. Polscy skoczkowie rozebrali się i pokazali muskuły. Największe wrażenie zrobił Piotr Żyła (FOTO)

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama



Następny artykuł