Chleb pieczony w całości smakuje wybornie.pixinio/ilyessuti

Ze zwykłego chleba zrobisz tak efektowne danie, że goście padną z zachwytu. Wystarczą tylko 3 dodatkowe składniki

Chleb uwielbiamy nie tylko wtedy, gdy jest świeży i chrupiący, ale też po kilku dniach od przyniesienia go z ulubionej piekarni, czy po upieczeniu go w domu. Z lekko czerstwego wypieku możemy bowiem przygotować mnóstwo pysznych potraw, takich jak tosty francuskie czy wszelkie grzanki. O tym, że pajda chleba z masłem jest pyszna sama w sobie, wiemy już wszyscy, ale możemy przekonać się o tym na nowo, gdy oprócz masła dodamy do pieczywa 3 pyszne składniki.

Chleb jest tym produktem, bez którego nie obędzie się żaden smakosz - w końcu wszyscy uwielbiamy kanapki i dodatek pieczywa do zupy czy bigosu. Kromka dodana do pewnych dań bywa kropką nad i, dzięki której zwykła zupa czy zasmażana kapusta smakują po prostu dużo lepiej, a obiad syci bardziej. Mało kto wpada jednak na pomysł, by umiejętnie wykorzystać cały bochenek niekoniecznie najświeższego chleba. Spieszymy z dobrą radą.

Wstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Wywołał ogromny skandalWstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Wywołał ogromny skandalCzytaj dalej

Chleb pieczony w całości zachwyci na nowo. Wystarczy dodać do niego 2 przepyszne dodatki, by wyczarować wyborne danie

Chleb ma to do siebie, że czasami kupujemy go za dużo. Wówczas nadal możemy w ciekawy i przepyszny sposób wykorzystać nadmiar pieczywa, które można po prostu zamoczyć w jajku i usmażyć, by przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Problemem staje się to, gdy odkryjemy w chlebaku cały wielki bochenek. Wówczas warto przyrządzić z niego obłędnie pyszne dania, gdy dodamy do niego sporo czosnku, ser i natkę pietruszki. Obłędnie pyszny wypiek przygotwał pan Grześ z kanału MniamMniamPL, który prezentujemy na końcu artykułu..

Dzisiaj grzeje:

    1. Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodzianka
    2. 500 plus. Ogromna zmiana ws. wniosku na 2021 rok

Składniki:

      • chleb pszenny, najlepiej sprzed kilku dni,
      • 15 dag masła,
      • 15 dag startej mozarelli lub innego ulubionego twardego sera,
      • duży pęczek natki pietruszki,
      • 10 ząbków czosnku,
      • sól.

Przygotowanie:

      1. Chleb nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę tak, by nie przeciąć jego spodu. Im czerstwiejszy będzie chleb, tym lepiej. Jeśli macie tylko świeży bochenek, wrzućcie go do lodówki na 2-3 do lodówki.
      2. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
      3. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy do niego czosnek. Czekamy, a masło zawrze, gotujemy je 2-3 minuty. Po tym czasie wyłączamy ogień, dorzucamy natkę pietruszki i doprawiamy wszystko solą.
      4. Odlewamy 4 łyżki czosnkowego masła na później. Pomiędzy nacięcia wlewamy resztę. Dodajemy ser.
      5. Wierzch chleba polewamy pozstałym masłem, a cały bochenek owijamy folią aluminiową.
      6. Wkładamy do bardzo gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
      7. Po tym czasie wyjmujemy chleb, rozwijamy folię tak, by odsłonić wierzch bochenka i zapiekamy jeszcze 10 minut, by skórka się zrumieniła.
      8. Podajemy od razu po upieczeniu.

chleb 3 składniki

źródło: youtube/MniamMniamPL

Najlepsze newsy:

  1. Awantura między zwolenniczkami Trzaskowskiego i Dudy przerodziła się w prawdziwą bójkę. W ruch poszedł różaniec
  2. W Polsce rozbił się śmigłowiec. Są ofiary śmiertelne, porażające doniesienia
  3. Chcesz poprawić kondycję storczyków? Zagotuj wodę i dodaj do niej produkt, który na pewno masz w kuchni
  4. Wysyp ogromnych grzybów, rekordowy ważył 1,5 kg. Wskazujemy miejsca
  5. Ekspresowa, ulepszona mizeria z 3 składników. Obłędnie smakuje wakacjami i latem
  6. Reprezentacja Polski rozegrała pierwszy mecz po pandemii. Prawdziwy pogrom, rywalki bez szans

Źródło: otopress

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł