Pieczywopixabay.com/MaciejRudnicki

Wielu nie miało pojęcia. Wyniki eksperymentu na mrożonym pieczywie zwalają z nóg

Chleb najlepiej smakuje świeżo wypieczony. Ale czy aby na pewno? Najnowsze badania wskazują, że tak nie do końca musi być. Najnowsze wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia pokazują, że nie jesteśmy w stanie odróżnić mrożonego pieczywa od świeżego.

Chleb o kruchej skórce i miękkim wnętrzu to marzenie każdego łasucha. Jednak jak sie okazuje, nie ma znaczenia czy pieczywo pochodzi z piekarni czy z dyskontu w którym jest "dopiekane".

Robert Makłowicz błaga Polaków o pomoc. Potrzebne są duże pieniądzeRobert Makłowicz błaga Polaków o pomoc. Potrzebne są duże pieniądzeCzytaj dalej

Chleb z zamrażarki taki sam jak świeży

Czym jest "dopiekanie"? To proces polegający na użyciu mrożonego, delikatnie wypieczonego chleba w popularnych sieciach i dopieczenie do końca na miejscu w sklepie. Pieczywo to nie różni się niczym od zwykłego wypieku z piekarni. W procesie produkcyjnym wykorzystywane sa takie same składniki, mąka, woda, zakwas i cukier. Jest to również o wiele bardziej ekonomiczne rozwiązanie dla sklepów i piekarni, ponieważ odchodzą koszta niesprzedanych sztuk. Są one zamrożone, więc data przydatności do spożycia jest o wiele dłuższa, niż w pełni upieczonych bochenków czy bułek.

Wyniki badań są zaskakujące. Według Instytutu Żywności i Żywienia badani, którzy testowali chleb wytworzony metodą "dopieku" i chleb tradycyjny nie potrafili wyczuć żadnej różnicy. Co więcej, badania laboratoryjne, które miały wskazać jakiekolwiek różnice w składzie chemicznym obu pieczyw jednoznacznie pokazały, że nie ma różnic.

Dzisiaj grzeje: 1. Lidl ostrzega, pilnie wycofano ze sklepów uwielbiany napój. Ujawnione, jego skład jest powalający

2. Gdzie kręcono "Ranczo"? Jest w zupełnie innym miejscu niż wielu myśli, turyści je uwielbiają

Wychodzi więc na to, że wiele mitów jakoby chleb mrożony i dopieczony do końca w sklepie miał byc gorszej jakości, szybciej się psuć i czerstwieć czy gorzej smakować nie mają racji bytu. Warto więc oszczędzić sobie trochę czasu i pieczywo również kupować w naszym ulubionym sklepie.

Pamiętajmy, że mrożenie to jeden z najbezpieczniejszych sposobów na konserwacje żywności. Mrożenie pieczywa nie różni się praktycznie niczym o mrożenia owoców, warzyw i mięs a te po odmrożeniu nie są wcale gorszej jakości.

Najlepsze newsy:

  1. Polacy masowo popełniają największy błąd podczas gotowania rosołu. Właśnie dlatego nie ma idealnego smaku
  2. Dagmara Kaźmierska jest bardzo szczęśliwa. Plotki o ciąży w „Królowych życia” potwierdziły się
  3. Nie dał się oszukać w Biedronce. Zapłacił 10 złotych mniej za identyczne produkty
  4. Przenigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Nie wiesz o 4 bardzo cennych zastosowaniach
  5. Pocieknie ci ślinka. Korzyści z jedzenia tatara są spektakularne
  6. GIS ostrzega. Na rynek trafiła niebezpieczna substancja, która może uszkodzić mózg i doprowadzić do śmierci

Źródło: https://finanse.wp.pl

Następny artykuł