Chleb z patelni z 3 składników
pixabay.com/congerdesign

Nie musisz mieć piekarnika, żeby zrobić pyszny chleb. Jego smak jest spektakularny

Chleb z patelni to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają piekarnika, a do tego szukają prostego przepisu na domowy pszenny placek. Do zrobienia tego chleba wystarczą zaledwie 3 składniki. W różnych regionach Polski ten chlebek jest nazywany proziakami albo chlebem sodowym. Nazwa nie jest jednak w jego przypadku najistotniejsza. Najważniejsze, że taki chleb z patelni jest po prostu pyszny.

Chleb wcale nie musi być upieczony w piekarniku. Mieszkańcy Podkarpacia i nasze babcie od dawna przyrządzają chleb na patelni, który wcale nie ustępuje smakiem odpowiednikowi z piekarnika. To także świetny przepis dla tych, którzy nie mają czasu na długie zabawy z przygotowaniem zakwasu na tradycyjny chleb i zabieganych. Docenią go również początkujący kucharze, bo przepis na słynne proziaki jest bajecznie prosty.

Afera w mediach po ujawnieniu całej serii niesmacznych i skandalicznych praktyk Biedronki. Wściekli są nie tylko klienciAfera w mediach po ujawnieniu całej serii niesmacznych i skandalicznych praktyk Biedronki. Wściekli są nie tylko klienciCzytaj dalej

Chleb z patelni obudzi wspomnienia z dzieciństwa. Jego przygotowanie nie wymaga ani wielu składników, ani stania godzinami w kuchni

Chleb na bazie sody nie jest niczym nowym w polskiej kuchni. Słynne proziaki, zwane też chlebkami sodowymi, zawdzięczają swoją nazwę sodzie oczyszczonej, którą na Podkarpaciu nazywa się prozą. Jej dodatek sprawia, że do chleba wcale nie potrzebujemy drożdży ani patelni. Chlebki wyrastają nieco, gdy przygotowane na nie ciasto odstawimy na pół godziny, a pełnię kształtu osiągnią już na gorącej patelni.

Dzisiaj grzeje:

Składniki:

          • 500 g mąki pszennej,
          • 2 jajka,
          • 250 ml kefiru,
          • łyżeczka sody oczyszczonej,
          • łyżeczka cukru,
          • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

          1. Mąkę przesiewamy do sporej miski.
          2. Dodajemy jajko, cukier sól i sodę oczyszczoną.
          3. Mieszamy łopatką, aż składniki się połączą, a następnie zagniatamy ciasto.
          4. Podsypujemy stolnicę mąką. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm.
          5. Szklanką wykrawamy krążki i odstawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia.
          6. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i opiekamy na niej chlebki z obu stron aż będą rumiane (nie potrzebujemy do tego żadnego tłuszczu). Chlebki wyrosną jeszcze na patelni podczas opiekania.

Możemy zjadać je na ciepło lub po ostudzeniu z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują z dżemem, masłem i wszystkim, z czym zwykle robimy kanapki.

Najlepsze newsy:

Źródło: youtube/Nat Ura

Następny artykuł