Tost francuski, czyli chleb w jajku
pixabay.com/toocapic

Chleb smażony w jajku warto jeść z ważnych powodów. Poznasz je i od razu wyjmiesz patelnię

Chleb w jajku kojarzy nam się z dzieciństwem. Szybkie śniadanie lub jako przekąska, wielokrotnie pojawiało się na naszych talerzach. Wiedzieliście, że jest bardzo dobrym posiłkiem? Warto zacząć ponownie go przygotowywać.

Chleb jest dość wrażliwym produktem. Szybko czerstwieje, a jedzenie twardych kanapek nie sprawia przyjemności. Stary sposób na wykorzystanie suchego chleba okazuje się idealnym rozwiązaniem. Szybki, tani, smaczny i pożywny chleb w jajku uratuje Was z wielu opresji.

Zjadła 3 pieczone ząbki czosnku. Obserwowała efekty i godzina po godzinie szczęka opadała jej coraz niżejZjadła 3 pieczone ząbki czosnku. Obserwowała efekty i godzina po godzinie szczęka opadała jej coraz niżejCzytaj dalej

Chleb, który odżywia i mało kosztuje

Kiedy w lodówkach świecą pustki a nasze brzuchy burczą, staramy się wykorzystać to co mamy w kuchni. A najczęstszymi produktami do których mamy dostęp, są jajka oraz chleb. Nasze mamy wiedziały, że z tego zestawu mogą stworzyć wspaniałe danie, które kochamy. Przygotowanie chleba w jajku zajmuje mało czasu, wymaga tylko kilku składników a do naszego organizmu dostarcza wiele cennych wartości odżywczych.

Dzisiaj grzeje: 1. Lidl ostrzega, pilnie wycofano ze sklepów uwielbiany napój. Ujawnione, jego skład jest powalający

2. Pociąg w Warszawie pilnie zatrzymany. Nieoficjalnie: mogło chodzić o zakażenie chorobą, na miejscu służby

Jeśli wykorzystamy pełnoziarnisty chleb, jajka pochodzić będą z ekologicznych ferm a olej na którym usmażymy posiłek, będzie na przykład kokosowy, korzyści zdrowotne będą wielkie. Ziarna zawierają w sobie mnóstwo błonnika, który pomaga w walce z otyłością. Działa jak miotełka na zanieczyszczenia w jelitach oraz wydłuża czas, kiedy czujemy się syci. Bogactwo witamin i minerałów dostarcza wiele zdrowych związków. Jajka dzięki wysokiemu stężeniu wysokoprzyswajalnego białka dostarczą dużo energii, a także podstawowego budulca naszego ciała.

Przepis na szybki chelebek w jajku:

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Utrzep jajka razem z mlekiem, solą oraz pieprzem.
  2. Namocz dokładnie chleb w masie jajecznej.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.

Podawać można na słodko, z miodem lub syropem klonowym a także na słono z delikatnie podsmażoną wędliną.

  1. Uwielbiana aktorka zrobiła niemożliwą rzecz na pogrzebie Królikowskiego. Nigdy nie widzieliśmy takiego zachowania
  2. TVP w piękny sposób uhonoruje Pawła Królikowskiego. Znamy plan prezesa
  3. Nie dał się oszukać w Biedronce. Zapłacił 10 złotych mniej za identyczne produkty
  4. Afera, wreszcie wiadomo po co mięso pakują z "higieniczną wkładką". Oszustwo producentów nie mieści się w głowie
  5. Robert Makłowicz błaga Polaków o pomoc. Potrzebne są duże pieniądze
  6. Operacja na otwartym sercu, poważny stan. Niepokojące doniesienia o Tomaszu Stockingerze

Źródło: iwoman.pl

Następny artykuł