Chleb razem z flakami komponują się idealnieFacebook.com/ Pewex

Niebiańskie połączenie smaków. Tradycyjne flaczki z domowym chlebem, 2 cudowne przepisy

Chleb domowy idealnie pasuje do flaków i wspólnie tworzą niezapomnianą kompozycję smaków. Praktycznie każdy, kto spożywa flaczki musi mieć obok spodeczek z kilkoma kromkami. Poniższe przepisy są idealne dla tych, którzy nie potrafią przejść obojętnie koło miski z flaczkami oraz chlebem.

Chleb musi być podany do każdej miski z flaczkami. Jeśli go nie ma, ciężko odczuć pełną satysfakcję z jedzenia zupy. Poniżej prezentujemy wam dwa przepisy na domowy chleb oraz flaczki, które są szalenie pyszne, sycące oraz rozgrzewające.

Jedz codziennie 2-składnikowe naleśniki z bananów. Po 2 tygodniach nie rozpoznasz się w lustrzeJedz codziennie 2-składnikowe naleśniki z bananów. Po 2 tygodniach nie rozpoznasz się w lustrzeCzytaj dalej

Chleb z flaczkami jest wspaniałym połączeniem, zdradzamy przepisy na prawdziwą ucztę zmysłów

Zacznijmy od chleba, jego wykonanie nie jest trudne, lecz potrzeba trochę czasu i cierpliwości.

Składniki:

  • pół kilo mąki
  • 25 gram drożdży świeżych
  • dwie łyżki cukru
  • sól wedle uznania
  • dwie szklanki ciepłej wody

Dzisiaj grzeje:

  1. Wymieszaj sok z cytryny z sodą i wylej do zlewu. Po 10 minutach będziesz przecierał oczy ze zdumienia
  2. WHO komentuje niepokojące doniesienia. U ozdrowieńców wykrywa się ponownie obecność koronawirusa

Przygotowanie:

  1. Włóż i rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru oraz jednej łyżki mąki. Odstaw na 15 minut.
  2. W misce zmieszaj przesianą mąkę z solą i dokładnie wymieszaj.
  3. Do mąki wlej wodę z drożdżami i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy wszystko się połączy odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po godzinie wyłóż ciasto na blat i znowu ugniataj przez 15 minut. Po tym czasie włóż ciasto do naczynia i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  5. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Pokrój dopiero jak bochen będzie chłodny.

Flaczki wymagają większej pracy, lecz warto. Ich smak jest oszałamiający.

Składniki:

  1. 1 kilogram flaków wołowych
  2. 3 udka z kurczaka
  3. 2 marchewki
  4. 1 pietruszka
  5. pół selera
  6. 1 cebula
  7. ziele angielskie
  8. liść laurowy
  9. gałka muszkatołowa
  10. majeranek
  11. sól
  12. pieprz
  13. 2 łyżki mąki
  14. 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Umyj flaki i obgotuj w wodzie. Wylej wodę po 10 minutach i znowu zagotuj.
  2. W drugim garnku włóż kurczaka oraz warzywa i zacznij gotować rosół. Po ugotowaniu mięsa wyłóż je na deskę i pokrój w drobne paski.
  3. Do wywaru dodaj ugotowane i odcedzone flaki.
  4. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju i dodaj do flaków
  5. Do zupy dodaj wszystkie przyprawy i zamieszaj.
  6. Wysyp mąkę na suchą patelnię i p[odsmaż aż zobaczysz że zaczyna brązowieć. Wtedy dodaj masło i chwilę smaż. Na koniec wlej nieco wody i wymieszaj, następnie zasmażkę dodaj do zupy i ponownie ją zagotuj.
  7. Podawaj razem z upieczonym domowym chlebem. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Kiedy otwarcie salonów fryzjerskich i restauracji? Szumowski zdradził ważne szczegóły, dobra i zła wiadomość
  2. Większość z nas miała już koronawirusa? Piorunujące dane, przeważająca część Polaków nie miała pojęcia”
  3. Nagły niesamowity pomysł Lidla. Cudowna, wielka zmiana, zakupy będą wyglądały inaczej
  4. Popularny, okropny błąd w gotowaniu ziemniaków może mieć ponure konsekwencje. Wystrzegaj się go
  5. Robiąc kotlety rozbijasz mięso? Prawie wszyscy popełniają 1 okropny błąd
  6. Niewiarygodne odkrycie w Dolinie Śmierci. Ostatni raz był widziany 68 lat temu

Źródło: zajadam.pl, przyslijprzepis.pl

Następny artykuł