Jak kroić chleb?mustafagull, Getty Images Signature

Jak kroić chleb w najlepszy możliwy sposób? Nie spodziewasz się, genialne

Chleb jadany jest przez nas każdego dnia - na śniadanie i kolacje często robimy kanapki, a do obiadowej zupy nie może zabraknąć kilku kromek. Okazuje się, że technika krojenia jest bardzo ważna, aby móc cieszyć się ze swojego pieczywa w 100%. Najlepiej jest postawić bochenek na boku i w taki sposób każda kromka wychodzi idealnie.

Chleb może przyjmować różnorakie formy - na bliskim wschodzie często są to płaskie placki, które idealnie sprawdzają się do jedzenia gęstych sosów, tak bardzo charakterystycznych dla kuchni arabskiej czy hinduskiej. U nas chleb wygląda zupełnie inaczej.

Osiągnięto to głównie za sprawą wykorzystania drożdży, które fermentując, zwiększają objętość ciasta. Takie pieczywo należy kroić, aby móc cieszyć się porcjami o podobnej wielkości. Czy wiesz jednak jaki jest najlepszy sposób na krojenie chleba?

Jak kroić chleb?

Dla wielu, pytanie to może wydawać się banalnie proste. Wystarczy w końcu położyć chleb i ukroić kromkę nożem z ząbkami, które przeznaczone są właśnie do pieczywa. Prawda jest jednak zupełnie inna.

Najlepszym sposobem jest postawienie bochenka chleba na boku i krojenie go właśnie w takiej płaszczyźnie. Nóż z początku powinien być pod delikatnym kontem, a gdy wgryzie się już w bochen, można go wyprostować.

Wlej do wody odrobinę, a jajka w ogóle nie będą pękać podczas gotowaniaWlej do wody odrobinę, a jajka w ogóle nie będą pękać podczas gotowaniaCzytaj dalej

Następnie wystarczy ukroić potrzebną ilość kromek. Zadanie staje się jeszcze trudniejsze, gdy chcemy ukroić więcej, niż kilka kromek. Wtedy o wiele lepszą opcją jest zastosowanie jeszcze jednego sposobu, o którym mało kto wie, a wykorzystywany jest w restauracjach, aby przyspieszyć pracę.

Najszybsza metoda na dużą ilość kromek

Na początku bochenek należy przekroić wzdłuż na pół. Następnie połówkę bochenka kładzie się na przeciętej płaszczyźnie i od razu odkrawa się połowy kromek, idealne do przygotowania dużych ilości smacznych kanapek. Można je łatwo ułożyć na imprezowym stole, czy podczas posiłku dla dużej liczby ludzi.

Chcesz poznać więcej ciekawostek, które ułatwiają pracę w kuchni? Tutaj pokazaliśmy jak wygodnie rozmrażać kostkę masła. W tym artykule zdradzamy, co można zrobić z łupin po cebuli.

Twój chleb okazał się czerstwy? Mikrofala doskonale sprawdzi się przy odświeżaniu czerstwego pieczywa. Wystarczy zawinąć kromki w ręcznik papierowy, włożyć do urządzenia, a następnie podgrzewać je przez minutę na pełnej mocy. Po wyjęciu z mikrofali będzie chrupiący i miękki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł