Chleb z kminkiemYouTube/ Weronika Domogród

Kocha się go, albo nienawidzi. Przepis na chrupiący chleb z kminkiem, lepszy niż z piekarni

Nie da się ukryć, że chleb jest jednym z najbardziej smakowitych i uwielbianych produktów spożywczych. W niektórych domostwach świeży bochenek jest pozycją obowiązkową wyposażenia kuchni. Większość osób zaopatruje się w ten przysmak w sklepach. Warto jednak wykonać go samodzielnie. Tym razem wzbogacimy go o kminek, który przez jednych jest uwielbiany, a inni nie mogą go znieść.

Nic nie smakuje tak dobrze jak chrupiący i aromatyczny chleb, który aż prosi się o przygotowanie z niego kanapki. Świeże pieczywo jest zawsze najlepsze w związku z tym każdy miłośnik takich wypieków powinien wiedzieć jak wykonać chleb w domowym zaciszu.

Pokroiła ogórka obieraczką do warzyw i wrzuciła 2 składniki. Letnia surówka podbiła serca gościPokroiła ogórka obieraczką do warzyw i wrzuciła 2 składniki. Letnia surówka podbiła serca gościCzytaj dalej

Smakowity chleb z dodatkiem kminku

Przepis na chleb jest zaskakująco prosty. Ten, który teraz poznasz jest urozmaicony o kminek. Jednak nie wszyscy lubią dodatek takich nasion w pieczywie. W związku z tym w przypadku dezaprobaty dla ich smaku możemy je pominąć w przygotowania. Z czego zrobimy smakowity chleb?

  • 400 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 70 g razowej mąki żytniej
  • 10 g kminku
  • 5 g soli
  • 4 g suchych drożdży

Dzisiaj grzeje:

  1. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  2. Kontrole w polskich domach, do ciebie też mogą zapukać i nałożyć prawie 700 zł kary. Bezpieczne tylko kilka grup

Przepis na chleb jest niezwykle prosty

W misce mieszamy wodę i oba rodzaje mąki. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, odstawiamy ją na około pół godziny. Po tym czasie ciasto na chleb wzbogacamy o sól, kminek i drożdże. Powinniśmy je wyrabiać przez 10 minut. Kończąc możemy kilka razy je złożyć, dzięki temu składniki jeszcze lepiej się wymieszają. Masę odstawiamy na 5 godzin, jednak już po 70 minutach formujemy nasz chleb w bochenki i odkładamy do naczynia wysmarowanego olejem oraz przykrywamy tkaniną lub folią.

Kiedy minie już 5 godzin, wówczas możemy ciasto na chleb powinno znacząco zwiększyć swoja objętość. Przekładamy je do koszyka chlebowego wyścielonego mąką i odstawiamy na 70 minut. Ciasto należy umieścić w torebce. W przeciwnym wypadku wyschnie. Piekarnik rozgrzewamy do 245 stopni Celsjusza i umieszczamy w nim chleb na 45 minut. Po tym czasie wypiek powinien być już gotowy. Jego smak zachwyci wszystkich domowników. W sieci można znaleźć również inne przepisy na fantastyczny chleb. Jeden z nich znajduje się w filmie umieszczonym na kanale Weronika Domogród na platformie YouTube.

Najlepsze newsy:

  1. Zbiorowy gwałt na nastolatce w centrum miasta. Tragedia w Bydgoszczy
  2. Kolejne europejskie miasto zrywa współpracę z Polską. Powód jest poważny
  3. Polacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cecha
  4. Mąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościach
  5. Panna młoda spróbowała weselnego tortu, a potem stało się coś strasznego. Fatalna pomyłka doprowadziła do tragedii
  6. Robert Lewandowski pokazał niesamowity talent małej Klary. Aż trudno uwierzyć, że ma dopiero 3 lata

Źródło: Mieszam W Garnku

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł