Chleb z zamrażalnika może być smaczny. Wystarczy znać 4 złote zasadypixabay.com/NickyPe

Jak niezawodnie mrozić chleb, by pozostał najświeższy? 4 sekretne, nieznane triki zdradził pracownik piekarni

Chleb ma tendencję do szybkiej utraty świeżości. Wielu z nas próbuje mrozić bochenki, jednak po rozmrożeniu okazuje się, że nie smakują tak dobrze jak świeżo upieczone. Warto znać odpowiednią technikę mrożenia, która pozwoli przechowywać wam chleb o wiele dłużej i zawsze cieszyć się świeżą kromką. Pracownik piekarni zdradził sekretne, niezawodne triki.

Chleb po rozmrożeniu nie smakuje tak jak wcześniej. Mrożenie pieczywa jest dobrą praktyką, która pozwala ograniczyć marnowanie żywności, a także pomaga zaoszczędzić czas, ponieważ możecie robić większe zakupy o wiele rzadziej. Pewien pracownik piekarni zdradził jak mrozić pieczywo tak, aby bochenki smakowały jakby były świeżo wyjęte z pieca. Zaskakujące jak prosto można zachować świeżość chleba na długie tygodnie.

Straszna choroba Magdy Gessler wyszła na jaw. Smutne, niewielu znało prawdęStraszna choroba Magdy Gessler wyszła na jaw. Smutne, niewielu znało prawdęCzytaj dalej

Chleb z zamrażalnika? Wszystko jest możliwe, trzeba jedynie znać 4 triki, które ułatwiają cały proces

Największym problemem mrożenia chleba jest zachowanie odpowiedniego poziomu wilgoci. Jeśli zamrozimy chleb zbyt późno od kupienia go w sklepie, po rozmrożeniu otrzymamy suchy i twardy produkt. Tak samo ważna jest odpowiednia temperatura w jakiej rozmrażać będziemy pieczywo, nie chcemy go przecież w żadnym wypadku spalić lub wysuszyć.

Dzisiaj grzeje: 1. Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składników

2. 1200 zł dla 55 tys. Polek. Mało kto wie, że po pieniądze wystąpić mogą też mężczyźni

Rady Franka Carollo, pracownika piekarni Zingerman's Bakehouse pozwalają utrzymać idealną jakość każdego rodzaju pieczywa. Jego największa rada traktuje o zapewnieniu braku dostępu powietrza do zamrażalnika, w którym przechowujemy bochenki. Inaczej wilgoć obecna w chlebie ucieknie, a my będziemy zmuszeni jeść suche i niesmaczne pieczywo. Poza tym należy zwrócić uwagę na cztery zasady:

  1. Przed zamrożeniem wyjmij pieczywo z oryginalnego opakowania
  2. Pokrój chleb na kromki i schowaj je do osobnych plastikowych woreczków
  3. Jeśli mrozisz chleb w całości, spakuj go do dwóch plastikowych worków
  4. Pamiętaj, aby dokładnie zawiązać woreczki

Aby rozmrozić chleb wystarczy wrzucić cały bochenek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu pieczywo powinno być chrupiące z wierzchu i delikatne w środku.

Najlepsze newsy:

  1. Tarcza antykryzysowa i ograniczenie wolności? Przykre konsekwencje mogą spotkać każdego Polaka, szczególnie pewną grupę zawodową
  2. Zamówił w Juracie placki ziemniaczane. Kwota z paragonu wprawiła go w osłupienie
  3. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  4. Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodników
  5. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  6. Bardzo złe informacje w sprawie Turnieju Czterech Skoczni. Polacy będą musieli poradzić sobie bez kibiców

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

Następny artykuł