Chleb łatwo odświeżyćFacebook.com

Chleb jest twardy? Dzięki prostemu trikowi z jabłkiem będzie świeży jak z piekarni

Chleb jest jednym z ulubionych składników śniadania. Nie każdy jednak ma czas i możliwości aby codziennie rano odwiedzić pobliską piekarnię. Co zrobić aby pieczywo zachowało swoją świeżość i smakowało jak świeżo upieczony? Oto kilka porad by temu zaradzić.

Chleb najlepiej smakuje prosto z piekarni. W większości naszych domów pieczywo jest podstawą przynajmniej jednego posiłku. Kogo jednak nie spotkała sytuacja, w której bochenek okazywał się twardy jak głaz? Jednak jest kilka sposobów by nie wyrzucać go od razu do śmietnika.

99% ludzi nie rozpozna po żółtku i białku, które jajko jest najzdrowsze. Nr 1, 2 czy 3?99% ludzi nie rozpozna po żółtku i białku, które jajko jest najzdrowsze. Nr 1, 2 czy 3?Czytaj dalej

Chleb głównym składnikiem pożywnego śniadania

Każdemu z nas wpajano od dzieciństwa, że chleb to świętość i nie można go wyrzucać. Jednak jaką przyjemnością jest jedzenie czerstwego pieczywa? Największy problem mają ludzie, którzy wypiekają chleb w domowym zaciszu. Takie rarytasy są delikatniejsze niż sklepowe, przez co często następnego dnia nie sa juz tak smacznego jak świeżo upieczone. Są jednak sposoby, które z łatwościa oszczędzą Wam nieprzyjemności i pieniędzy, które moga zostać wydane na kolejny bochenek. Dzięki nim "martwe" i niesmaczne wyroby piekarnicze staną się z powrotem smakołykiem.

Dzisiaj grzeje: 1. Robert Makłowicz jest zdruzgotany. Nagle nadeszła smutna wiadomość

2. Media: Koronawirus na pokładzie samolotu Ryanair. Pierwszy przypadek

Przechowywanie kluczem do sukcesu

Wiele osób zapomina, że trzymanie świeżych bułek w torbie z piekarni nie jest najlepszym sposobem na zatrzymanie ich świeżości. Warto zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki, które wydłużają czas "żywotności" naszych zakupów. Pierwszym dobrym sposobem jest zakupienie specjalnych woreczków, wykonanych na przykład z lnu, które dłużej zatrzymują wilgoć i jakość pieczywa. Dodatkowym plusem jest ich ekologiczność, poniewaz wykonane są z naturalnych materiałów.

Następnym pomysłem jest chlebak, czyli pojemnik predysponowany do trzymania własnie chleba oraz innych wyrobów piekarniczych. Niedopuszcza on, temperatury oraz słońca, dzięki czemu chroni pieczywo przed wyschnięciem. Warto przy tym zaznaczyć, że utrzymanie czystości chlebaka jest łatwe, wystarczy przetrzeć jego ścianki szmatka nasączoną octem. Zapobiegnie to namnażaniu mikroorganizmów, które z checią zajmą się wypiekami.

Jak "ożywić" sczerstwiały chleb?

W porannym chaosie okazuje się, że chleb, który kupiłeś wczoraj jest twardy jak kamień? Jest na to kilka sposobów.

Na ratunek przychodzi nam piekarnik bądź mikrofalówka. Piekarnik wystarczy nagrzać do temperatury 150 stopni i włożyć chleb zmoczony dość obficie wodą na 15 minut. Po tym czasie wyjmij chleb i ciesz się świeżymi kanapkami. W mikrofalówce sprawa ma sie troche inaczej, lecz jest równie prosta. Chleb owiń mokrym ręcznikiem papierowym a urządzenie nastaw na najwyższą moc. Włóż pieczywo na około 30 sekund i wyjmij. Bułki i chleb staną sie miękkie i wilgotne jak z piekarni

Drugim pomysłem jest użycie jabłka lub selera naciowego. Włóż do jednego pojemnika chleb, oraz jabłko lub pora. Zamknij szczelnie i zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia rano pieczywo wyciągnie wilgoć z jabłka lub pora i będzie na powrót miękkie i wilgotne. Żeby przyspieszyć proces przetnij chleb lub bułki na pół.

Najlepsze newsy:

      1. Przyjaciółka ujawnia treść ostatniej rozmowy z żoną Królikowskiego. Serce pęka
      2. Córka Ewy Błaszczyk zapadła w śpiączkę 20 lat temu. Po 18 latach nastąpiła poprawa, stało się niezwykłe
      3. Nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Nawet nie wiesz jakie są cenne
      4. Przenigdy nie wyrzucaj identycznego czosnku. Ukrywa w sobie coś wielce cennego
      5. Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Zjesz 1 dziennie i zauważysz 9 piorunujących zmian w organizmie
      6. Została skierowana do psychiatry. Sama dowiedziała się, jak można wyleczyć jej nowotwór

Źródło: dom.wp.p

Następny artykuł