Chleb zrobimy nawet w 5 minut.youtube/Uwaga Babcia Gotuje

Nieziemski chleb na sodzie w 5 minut. Bez drożdży, bez wyrastania oraz bez wyrabiania

Chleb zrobił ostatnio furorę w naszych kuchniach, odkąd coraz więcej czasu spędzamy w domu. Wielu miłośników jedzenia postanowiło samemu piec ulubiony przysmak, co okazało się dużo prostsze niż się wydawało. Nie każdy ma jednak czas na przygotowanie zakwasu i mozolne wyrabianie ciasta, aby cieszyć się smakiem pysznego chleba. Na szczęście zabiegani smakosze mogą skorzystać z błyskawicznego przepisu, który zajmuje zaledwie 5 minut.

Chleb po prostu musi znaleźć się w kuchni każdego smakosza - trudno w końcu o bardziej popularny produkt, dzięki któremu zrobimy ulubione kanapki, a zasmażana młoda kapusta stanie się pełnym daniem obiadowym. W ostatnich miesiącach coraz więcej osób piecze go w domu, ale tradycyjny przepis bywa niełatwy, a do tego jest dość czasochłonny. Nie oznacza to jednak, że najwięksi miłośnicy chleba musza kupować go w sklepie. Magiczne produkty sprawią, że przygotowanie wypieku zajmie dosłownie chwilę.

Każdy może dzisiaj zrobić sobie niezapomniany sobotni wieczór za monetę 5 zł. Biedronka ogłasza, wszyscy klienci są zachwyceniKażdy może dzisiaj zrobić sobie niezapomniany sobotni wieczór za monetę 5 zł. Biedronka ogłasza, wszyscy klienci są zachwyceniCzytaj dalej

Chleb na sodzie jest prawdziwym hitem. Wystarczy 5 minut w kuchni, by go zrobić

Chleb zrobiony samodzielnie daje niesamowicie dużo satysfakcji, ale klasyczny przepis zakłada przygotowanie zakwasu, co już bywa kłopotliwe i wymaga pewnej wprawy, oraz czekania, aż ciasto wyrośnie. Wiele rzeczy może w nim pójśc nie tak, o czym doskonale wiedzą wszyscy kucharze, którzy uczyli się na własnych błędach. Podobnie jak w przypadku wielu znanych wypieków zdarza się, że pracochłonną recepturę można zmienić tak, by chleb był gotowy dużo szybciej. Za wszystko odpowiada magiczna soda, która sprawia, że aby upiec chleb, nie musimy robić zakwasu ani dodawać do niego drożdży. Zdradzamy błyskawiczny i banalnie prosty przepis.

Dzisiaj grzeje:

  1. Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziała
  2. Policja nie zamierza odpuszczać. Posypią się mandaty, nawet po 1000 złotych

Składniki:

  1. 500 g mąki,
  2. 400 ml maślanki,
  3. 9 g sody (1,5 łyżeczki),
  4. 8 g soli (kopiasta łyżeczka),
  5. łyżeczka soku z cytryny,
  6. mak, czarnuszka albo inne ulubione dodatki do posypania chleba.

Przygotowanie:

  1. Do miski przelewamy maślankę w temperaturze pokojowej i mieszamy ją z sokiem z cytryny. Dodajemy sodę i dokładnie mieszamy - maślanka powinna się delikatnie spienić.
  2. Dosypujemy mąkę z solą i mieszamy przez chwilę łyżką, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli będzie się lepić do dłoni za bardzo, zwilżamy ręce olejem.
  4. Posypujemy wierzch chleba ulubionym dodatkiem.
  5. Wstawiamy do piekarnika z włączonym programem góra-dół (bez termoobiegu) nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 20 min.

Najlepsze newsy:

  1. Masz konto w PKO BP albo ING Banku Śląskim? Pieniądze znikają z kont, klienci muszą być bardzo ostrożni
  2. Ostrzeżenie drugiego stopnia od IMGW. Zagrożenie dla połowy kraju
  3. Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
  4. Włóż plasterki ogórka do puszki, a następnie połóż je na grządkach. Niewiarygodne jaki problem rozwiążą
  5. Nieprawdopodobnie zdrowy przeciwzapalny syrop z mięty powinien być w każdej spiżarni. Podajemy przepis
  6. Nie żyje mistrzyni Europy. Zmarła bardzo młodo, polscy kibice pamiętają ją doskonale

Źródło: youtube/Uwaga Babcia Gotuje

Następny artykuł