Chleb w jajku i mleku miło kojarzy się z dzieciństwem.pixabay/tookapic

Chciała wyrzucić czerstwy chleb, ale przypomniała sobie o przysmaku z dzieciństwa. Wyciągnęła więc mleko i jajka i zrobiła pyszne śniadanie

Chleb zwykle trudno zjeść w całości, gdy jest jeszcze świeży i chrupiący. Wszyscy smakosze znają jednak świetne sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Czasem wystarczy jedynie namoczyć go w mleku i jajku, by przygotować z niego sycące i pyszne danie.

Chleb niemal zawsze mamy w kuchni, by zrobić z niego kanapki. Pieczywo ma jednak to do siebie, że już po dwóch dniach staje się suche i czerstwe. Wówczas nie musimy oczywiście go wyrzucać, bo bardzo łatwo zrobimy z niego pyszne tosty czy grzanki. Jedną z najpyszniejszych opcji jest jednak chleb w jajku, który przygotujemy dosłownie w minutę. Dzięki temu kilkudniowy chleb już nigdy się nie zmarnuje.

Przez tydzień piła 1 rodzaj herbaty. Waga od razu ruszyła w dół, a cellulit stał się mniej widocznyPrzez tydzień piła 1 rodzaj herbaty. Waga od razu ruszyła w dół, a cellulit stał się mniej widocznyCzytaj dalej

Chleb w jajku i mleku jest przysmakiem z dzieciństwa dla wielu smakoszy

Chleb jest niewątpliwie pyszny, gdy przyniesiemy z piekarni jeszcze lekko ciepły, pachnący i chrupki bochenek. Pieczywo bardzo szybko traci jednak świeżość, co nie oznacza, że powinno wtedy wylądować w koszu na śmieci. Z czerstwego chleba z łatwością przygotujemy bardzo sentymentalną i prostą potrawę. W tym celu wystarczy namoczyć suche kromki w mieszance jajek i mleka, doprawić ją według uznania i usmażyć na złoto. Lekko chrupki i delikatny w środku chleb smakuje wówczas obłędnie i gwarantuje powrót do przeszłości.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nowe obostrzenia w Polsce od dziś. Limity na siłowaniach, w kinach, zakaz targów i obowiązkowe maseczki
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Kiedyś nazywały się całkiem inaczej. Dziś pewnie nawet ty nie pamiętasz ich starych wcieleń

Składniki:

  • 5 kromek chleba,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chleb moczymy w jajecznej masie i smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z żółtym serem lub wędliną. Możemy też przyrządzić to danie na słodko, gdy pominiemy czosnek, i posmarować chleb dżemem.

Zrób z pomidorami 1 rzecz, by całkowicie wykorzystać ich prozdrowotne właściwości. Inaczej marnujesz niesamowity potencjałZrób z pomidorami 1 rzecz, by całkowicie wykorzystać ich prozdrowotne właściwości. Inaczej marnujesz niesamowity potencjałCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zaskakujące sceny za kulisami Pytanie na śniadanie w samym środku afery. Spodziewaliście się?
  2. Chwile grozy w Warszawie. Są nagrania, noc przyniosła ogrom zniszczeń
  3. Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzie
  4. Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nóg
  5. 117-latka podzieliła się ze światem sekretem długowieczności, codziennie jadła jeden dziwny produkt, który zapewnił jej zdrowie
  6. Świat sportu w szoku. Znany gwiazdor planuje ślub z własną siostrą, kobieta przyjęła jego oświadczyny

Źródło: Smaker

Następny artykuł