Chleb bożonarodzeniowypixabay.com/guanabarino

Słodki chleb bożonarodzeniowy, o którym krążą legendy. Wystarczy 1 kęs, podbije kubki smakowe całej rodziny

Chleb bożonarodzeniowy stał się prawdziwą lombardzką tradycją. Pieczony i przekazywany między członkami rodziny w trakcie świąt zyskał miano kultowego. Podczas przygotowań do wigilijnej kolacji możemy skorzystać z przepisu na słodki panettone, który podbije serca wszystkich smakoszy. Nie zapomnijmy również opowiedzieć o jego legendzie przy stole, co dodatkowo wzbogaci całą atmosferę rodzinnego spotkania.

Chleb bożonarodzeniowy, nazywany inaczej panettone to klasyka, którą starają się odtworzyć gospodynie na całym świecie. Bartek Kieżun, zanany makaroniarz, podzielił się przepisem na włoską tradycję, o której krążą legendy. To nie tylko smaczny wypiek, ale również nietypowy z uwagi na połączenie chleba ze słodkimi, kandyzowanymi owocami i aromatyczną skórką od pomarańczy.

W trakcie wigilijnych przygotowań panettone może okazać się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością zaskoczy smakiem wszystkich smakoszy, ale co więcej, pomoże trwać dalekiej tradycji, dekorując przy tym nasze świąteczne stoły. Poza rewelacyjnym smakiem chleb bożonarodzeniowy stanowi również element ozdobny z uwagi na swój ciekawy wygląd. Po przekrojeniu pełen jest kolorowych, owocowych dodatków.

Chleb bożonarodzeniowy to prawdziwa legenda

Krąży opowieść o tym, jak pewien kucharz zagapił się przy pieczeniu chleba, który miał trafić na książęcy stół rodzinny Sforza. Tuż przed podaniem kuchmistrz miał do wyboru poczęstować rodzinę spalonym bochenkiem chleba albo leżącym obok, który upiekł jego pomocnik. Ten do dzieży wrzucił resztki mąki, masła i drożdży, a na koniec dodał rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Było to dzieło, które powstało ze wszystkiego, co jego mistrz zostawił dzień wcześniej do posprzątania. Z resztek upiekł chleb, który wyrósł przez całą noc i okazał się prawdziwym hitem.

Spalony chleb nie nadawał się do podania, dlatego kucharz podjął decyzję, że na książęcym stole wyląduje ten drugi. Wszyscy oniemieli z zachwytu, a po kolacji wezwali kuchmistrza i zapytali, jak dokładnie nazywa się przygotowany przez niego chleb. Ten szybko odpowiedział: panettone. Pane to znaczy chleb, a Antoni to imię pomocnika. Po połączeniu tych dwóch słów powstał „chleb Toniego”, a po włosku panettone. To słodka propozycja, która jest w naszym kraju dość nietypowa, jednak przygotowana na święta Bożego Narodzenia zachwyci wszystkich smakoszy.

Zjedzenie popularnej przekąski doprowadziło do tragedii. Nie żyje 4-latekZjedzenie popularnej przekąski doprowadziło do tragedii. Nie żyje 4-latekCzytaj dalej

Przepis na pyszny chleb bożonarodzeniowy

Panettone najlepiej piec we włoskiej formie, jednak może być ona ciężka do zdobycia. Zwykła tortownica przyda się przy okazji tego przepisu, choć wygląd chleba może być nieco inny. Jeśli chodzi o mąkę, najlepiej sprawdzi się wysokoglutenowa manitoba, którą można czasem znaleźć w delikatesach. Jeśli nie uda nam się na nią trafić, polska tortowa również pozwoli nam upiec idealny, słodki panettone.

Składniki:

  • 700 g mąki
  • 220 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 130 g masła
  • 3 jajka zerówki
  • 3 żółtka
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 g kandyzowanych skórek z pomarańczy, cytryny i w idealnych warunkach cedronu – takiej wielkiej cytryny
  • 50 g rodzynek
  • parę kropel esencji waniliowej
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy w rondelku, a następnie wsypujemy do niego łyżkę cukru oraz drożdże. Do osobnej miski wrzucamy 500 g mąki i dodajemy jajka, żółtka oraz miękkie masło. Do tak przygotowanej mieszanki dolewamy nasze drożdże oraz esencję waniliową.

Całość mieszamy bardzo dokładnie i zaczynamy zagniatać ciasto. Najlepiej robić to w misce, a kiedy składniki już wystarczająco się ze sobą połączą, podsypujemy stolnicę lub blat mąką i na niej zaczynamy wyrabiać chleb. Najlepiej przez około 15 minut do momentu, aż ciasto będzie szkliste.

Następnie dodajemy kandyzowane owoce oraz rodzynki i ponownie zagniatamy. Kolejnym krokiem jest przełożenie ciasta do natłuszczonej oliwą miski i zamknięcie go szczelnie w foliowym worku, aby urosło.

Po godzinie przekładamy je do wysokiej, metalowej tortownicy wysmarowanej masłem, aby wyrosło po raz drugi. Po czterdziestu minutach smarujemy przygotowany bochenek rozmąconym jajkiem i nacinamy na krzyż.

Panettone pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Życzymy smacznego. Zachęcamy również do przygotowania prawdziwego, polskiego chleba, który będzie idealnym dodatkiem do śledzi czy bigosu. Przepis na chleb znajdziecie w tym artykule. Jeśli zastanawiacie się nad prostym do przygotowania bigosem, przypominamy o przepisie, z którym ugotujecie go w dosłownie 30 minut.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: noizz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł