Chłodnik litewski z przepisu Okrasy zaskakuje smakiem.wikimediacommons/Dmitry Dzema/CC BY-SA 4.0

Chłodnik litewski jest najlepszy na upały. Karol Okrasa wyjawił swój przepis, podaje go zawsze z cudownym dodatkiem

Chłodnik litewski możemy przygotować w dowolny sposób, dorzucając do niego wszelkie ulubione dodatki. Karol Okrasa zmodyfikował znane danie tak, by znalazły się w nim smakołyki dla prawdziwych koneserów. Co prawda nie jest to najprostsza wersja tradycyjnej zupy, ale jej smak w pełni wynagradza wysiłek włożony w jej przygotowanie.

Chłodnik litewski jest idealną potrawą podczas upałów, gdy chwilowo nie mamy ochoty na kolejne wersje schabowego czy tłuste i ciężkostrawne dania. Botwinka ze zsiadłym mlekiem, ogórkiem, rzodkiewką, jajkiem na twardo i aromatycznym koperkiem smakuje wtedy cudownie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wzbogacić smak dania o charakterne dodatki. Karol Okrasa postanowił dodać do chłodnika przepyszne składniki.

Wielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedźWielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedźCzytaj dalej

Chłodnik litewski z przepisu Okrasy zachwyci cudownym wędzonym dodatkiem

Chłodnik litewski niemal zawsze zachwyca smakiem, ale od czasu do czasu warto nieco zmodyfikować klasyczny przepis, by jego smak zachwycił nas na nowo. Do zupy cudownie pasują ziemniaki w niemal dowolnej wersji - z okrasą, podsmażane lub lekko uwędzone. W zależności od upodobań możemy też dodać do chłodnika nieco pokruszonego twarogu lub usmażonego na chrupko boczku.

Dzisiaj grzeje:

  1. 19 osób nie żyje, 270 zostało rannych. Tragiczne informacje z południowej Polski
  2. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  3. Rząd rozważa kwarantannę. Trafić na nią mogą wracający z niektórych państw

Składniki:

  • pęczek botwiny,
  • 150 ml wody,
  • 50 ml octu winnego,
  • ogórek,
  • ogórek kiszony,
  • 250 ml zsiadłego mleka,
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 rzodkiewki,
  • sól,
  • cukier,
  • 4 młode ziemniaki,
  • siano do wędzenia,
  • 2 cebule,
  • 100 g boczku,
  • olej,
  • 4 jajka,
  • pęczek koperku,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • prażone migdały w płatkach,
  • 80 g wędzonego twarogu.

Przygotowanie:

  1. Posiekaną botwinę blanszujemy przez minutę, przyprawiamy ją octem, solą i cukrem, a następnie studzimy. Obieramy ogórki ze skórki, wykrawamy z nich gwiazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę. Zsiadłe mleko mieszamy z jogurtem, dodajemy do niego botwinę, ogórki, posiekany czosnek, rzodkiewki starte na tarce i odstawimy wszystko na pół godziny.
  2. Ugotowane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze, obkładamy sianem, które podpalamy i szczelnie przykrywamy blachę, by ziemniaki się uwędziły. Jeśli nie mamy aż tyle czasu albo chcemy przygotować je inaczej, równie dobrze możemy też usmażyć je na złoto lub polać je okrasą z cebuli i boczku.
  3. Chłodnik podajemy na zimno z ciepłymi ziemniakami i ugotowanym jajkiem. Przed podaniem obficie posypujemy go szczypiorkiem i koperkiem. Dodatkowego smaku dodadzą płatki migdałów i pokruszony wędzony twaróg.

Najlepsze newsy:

  1. Tragiczna wiadomość z samego rana. Nie żyje wybitna postać, miał 53 lata
  2. Andrzej Duda pojawił się na pilnej konferencji prasowej. Niespodziewane wystąpienie prezydenta, opowiedział o specjalnym spotkaniu
  3. Nie żyje minister zarażony koronawirusem. Nikt o nim wcześniej nie mówił. Europa nie dowierza
  4. Karol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebie
  5. Siostra Anastazja podała obłędny przepis na ogórki. Sekretem ich smaku jest pewna przyprawa
  6. Ksiądz z Podkarpacia miał wejść do Biedronki i ukraść 1 produkt. Porażające, jaką rzecz chciał wynieść
  7. Nagła interwencja policji na treningu Bayernu Monachium. Potrzebna była natychmiastowa reakcja

Źródło: kuchnialidla.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł