Chrzan i miód w syropie chrzanowym potrafią zdziałać cudakadr z filmu zamieszczonego kanale Anka Gotuje na Youtubie

Zmieszaj ze sobą 2 najsilniejsze naturalne antybiotyki, a otrzymasz syrop jakiego próżno szukać w aptece. Poradzi sobie z grypą i chorymi zatokami

Chrzan sam w sobie może poszczycić się niezawodnym działaniem antybakteryjnym, ale w połączeniu z innym naturalnym antybiotykiem tworzy duet, który jesienią potrafi zadziałać lepiej niż niejeden specyfik z apteki. Syrop chrzanowy przygotujesz bez problemu w domowym zaciszu, oszczędzając przy tym sporo pieniędzy na lekach.

Chrzan jest warzywem, które posiada więcej witaminy C niż cytryna. Może też pochwalić się ogromną zawartością potasu, magnezu i witamin z grupy B. Działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie, więc jak nic innego zapobiega przeziębieniom i grypom, a także pomaga zwalczyć bóle gardła i chore zatoki. Jednak dopiero w połączeniu z miodem tworzy niesamowity miks, który działa jak podwójna tarcza przed wirusami w sezonie jesienno-zimowym.

Wypij go na godzinę przed snem, a rano będziesz wyglądać i czuć się lepiej. Diametralnie wpłynie na jakość życiaWypij go na godzinę przed snem, a rano będziesz wyglądać i czuć się lepiej. Diametralnie wpłynie na jakość życiaCzytaj dalej

Chrzan z miodem w syropie chrzanowym

Aby przygotować piekielnie skuteczny syrop chrzanowy trzeba przygotować świeżo utarty korzeń chrzanu (można zamienić na taki ze słoika, lecz bez żadnych konserwantów i dodatków), do tego dobrej jakości miód (świetnie sprawdzi się lipowy), przegotowaną chłodną wodę oraz łyżeczkę soku z cytryny. 200 g startego chrzanu należy przełożyć do naczynia i zalać szklanką wody, następnie przelać na gazę, obwinąć i odsączyć. Dodać 200 g miodu i łyżeczkę soku z cytryny.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wystarczyło 1 zdjęcie zakamuflowanej Gessler i zaczęła się burza. Zapytali, ile dostaje za promowanie, odpowiedziała bez ogródek
  2. Rząd podjął decyzję ws. wyjazdów 1 listopada. Wielu nie będzie zadowolonych
  3. Krzysztof Krawczyk przekazał smutną wiadomość. Ma niską emeryturę, wystarczy na podstawowe produkty spożywcze?

Taki syrop najlepiej szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni. Syrop należy pić 3/4 razy dziennie po jednej łyżeczce na szklankę przegotowanej wody. W przypadku dzieci powyżej 6 roku życia 1 łyżka maksymalnie 3 razy dziennie. Oprócz syropu chrzanowego można przygotować również domowy tarty chrzan, który będzie wykazywał podobne właściwości. Jak go zrobić, krok po kroku pokazuje na Youtubie, w odcinku "Tarty chrzan" Anka Gotuje.

Warto jednak pamiętać, że przyjmowanie chrzanu nie dla wszystkich jest wskazane. Powinny z niego zrezygnować osoby zmagające się z wrzodami i nieżytem żołądka, chorobami wątroby i nerek, a także karmiące kobiety.

Najlepsze newsy:

  1. Rodzina prześle Ci pieniądze, a Ty zapłacisz kolejny podatek. Grożą Ci też inne konsekwencje
  2. Zarażona kobieta uciekła ze szpitala. Wysłano za nią policję
  3. Martyniuk przyłapany na zakupach spożywczych w Biedronce. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, jest afera
  4. Wystarczy szczypta, by kawa zachwyciła Cię smakiem. Zdrowotne walory też rozkładają na łopatki
  5. Makłowicz znalazł alternatywę dla ruskich pierogów. Farsz zachwyci każdego smakosza
  6. Spotkali się tuż po narodzinach. 24 lata później ich losy przez przypadek połączyły się ponownie

Źródło: Onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł