Chrzan i jego właściwościWikipedia / Amanda Slater / CC BY-SA 2.0

Naturalny antybiotyk i remedium na ból stawów. W okresie jesienno-zimowym bije na głowę nawet imbir i miód

Chrzan jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do dań mięsnych. Okazuje się, że ta smakowita roślina posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. Mogą się one okazać niezwykle istotne w trakcie zimy i jesieni. Zastąpisz nimi miód i imbir.

Nie da się ukryć, że chrzan zajmuje szczególne miejsce w kulinarnych. Wykorzystywany jest w najróżniejszych potrawach. Warto przyjrzeć się mu nieco bliżej i poznać jego właściwości. Mało kto podejrzewałby, że może ona tak znacząco wpłynąć na zdrowie.

Smażąc mięso i ryby Polacy nałogowo popełniają 1 fatalny błąd. Ogromna różnica w smaku, nigdy tak nie róbSmażąc mięso i ryby Polacy nałogowo popełniają 1 fatalny błąd. Ogromna różnica w smaku, nigdy tak nie róbCzytaj dalej

Chrzan - bogactwo zdrowia

Chrzan przeważnie kojarzy nam się z niepowtarzalnym smakiem. Jednak może on okazać się niezwykle użyteczną rośliną dla osób, które chcą zadbać o swoją odporność podczas ochłodzenia. Uznaje się go za naturalny antybiotyk i remedium na dolegliwości takie jak ból stawów oraz problemy gastryczne. Jakie w swoim wnętrzu sekrety skrywa chrzan?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że chrzan jest bogaty w witaminy A, C, E oraz K. Posiada on również wiele minerałów. Można do nich zaliczyć potas, sód, magnez, wapń i fosfor. Bomba prozdrowotnych składników sprawia, że chrzan poprawia funkcjonowanie układu krążenia oraz normuje ciśnienie tętnicze krwi. Najlepiej spożywać go w formie syropu. Jak go wykonać?

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, mamy fatalne wiadomości. Dziś ostatni dzień, pojawiły się niepokojące ostrzeżenia
  2. Podano możliwy termin ostatecznego pożegnania z maseczkami w przestrzeni publicznej. Wielu się załamie
  3. Tylko łyżka, nie mniej ni więcej i wyjdą najlepsze pod słońcem kotlety mielone

Chrzan w formie syropu - prosty przepis

Wystarczy nam zaledwie 100 g korzenia, pół szklanki ostudzonej wody i 100 ml miodu. Chrzan ścieramy na tarce i mieszamy z wodą. Następnie całość odstawiamy na 30 minut. Odciskamy powstały sok i dodajemy do niego miód. Syrop można pić trzy razy dziennie po jednej łyżce. Idealnie sprawdzi się podczas jesieni i zimy.

Niestety, mamy fatalne wiadomości. Dziś ostatni dzień, pojawiły się niepokojące ostrzeżeniaNiestety, mamy fatalne wiadomości. Dziś ostatni dzień, pojawiły się niepokojące ostrzeżeniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Do rachunków możesz już doliczyć 130 zł. Wchodzi kolejna opłata
  2. Każdego dnia pije kilkanaście łyżeczek benzyny. Niecodzienny nałóg mocno odbił się na jej zdrowiu
  3. Wystąpiła w "Kuchennych Rewolucjach". Nie żyje, umarła w bardzo podejrzanych okolicznościach
  4. Wyrzucane przez wszystkich skórki od banana zwalczają uciążliwości. Kobieta je stosuje i mówi o piorunujących efektach
  5. Tylko do soboty niebywała fiesta w Biedronce, ludzie napełniają koszyki w szaleńczym tempie
  6. Niebywała pomoc dla Tomasza Komendy. Klinika pomoże usunąć jego tragiczne wspomnienia

Źródło: tipy.interia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł