Ciasteczka Amoniaczki
pixabay.com

Ciasteczka Amoniaczki - przepis

Można powiedzieć, że te ciastka to nasze dobro narodowe. Są one wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie woj. Pomorskim. Amoniaczki pieczono na święta, uroczystości rodzinne, okazjonalnie dla ważnych gości i na niedzielne popołudnie. Najczęściej przygotowywano je przy okazji wypiekania chleba – po upieczeniu kilkunastu bochnów chleba, wkładano ciastka do już nagrzanego pieca. Niezbędne składniki do wyrobu ciastek to jaja, gęsta kwaśna śmietana, masło, mąka, cukier i amoniak. Amoniaczki długo utrzymują świeżość. Można je podawać z konfiturą albo lukrem.

Podstawowy przepis na Amoniczaki

Ten przepis warto mieć zawsze przy sobie ponieważ stanowi on podstawową wersję Amoniaczków.

SKŁADNIKI

1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki amoniaku
250 g maki
125 g masła (zimnego)
16 g cukru wanilinowego
150 g cukru
3 żółtka (lub 1 jajko)

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj amoniak ze śmietaną. Na stolnicę wysyp mąkę oraz dodaj posiekane ziemne masło (to bardzo ważne), cukier wanilinowy, śmietanę z amoniakiem oraz 50 g cukru. Siekaj ciasto nożem lub używaj do połączenia składników miksera z odpowiednim mieszadłem. Jest to kruche ciasto więc nie powinno mieć kontaktu z ciepłem dłoni. Odłóż zagniecione ciasto. Rozwałkuj je na placek. Na stolnice wysyp resztę cukru i połóż na niego powstały placek. Rozwałkuj ciasto na około 0,5 cm. Wykrawaj pojedyncze ciasteczka ulubioną foremką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce połóż papier do pieczenia. Układaj ciastka cukrem do góry. Piecz je około 12 min, aż uzyskają złoty kolor.

Amoniaczki z ulubioną marmoladą

Do Amoniczaków można dodać ulubioną marmoladę czy powidła. Kruchość ciastka oraz delikatność nadzienia będzie świetnie ze sobą współgrać. Gdy dodajemy marmoladę do ciastek, nie muszą być one bardzo słodkie. Zyskają na słodyczy właśnie dzięki owocowemu nadzieniu.

500 g mąki
1 kostka masła
4 jaja
250 g cukru
1 cukier wanilinowy
150 ml śmietany 18 % tłuszczu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
2 łyżki mleka

Do przełożenia:
500 g gęstej marmolady w ulubionym smaku

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicy wysyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Takie ciasto przełóż do dużej miski. Dodaj schłodzone masło i wszystko posiekaj. Jajka ubij z cukrem i śmietaną na puszystą masę i dodaj do mąki. Amoniak rozpuść w letnim mleku i też dodaj do powstałego ciasta. Teraz czas na ugniatanie ciasta. Rozwałkuj je na grubość około 3 milimetrów. Gdyby się mocno kleiło, podsyp je mąka. Wykrawaj ciastka dowolną foremką. Gdy ciastka będą gotowe w połowie ich liczby wykrój środek np. mniejszym korkiem. Wszystkie utworzone ciasteczka przełóż na papier do pieczenia i piecz około 10 minut w 180 stopniach C. Sprawdzaj co jakiś czas stan ciastek, aby nie doszło do przypalenia. Na już zimnie i pełne ciastka połóż marmoladę. Następnie przykryj je ciastkami z dziurką. Możesz na koniec posypać je cukrem pudrem.

Amoniczaki ze słodką skorupką

Do kawy czy herbaty będą idealne. Kruche i słodkie przywołują smak dzieciństwa. Ciasteczka Amoniaczki nie mają sobie równych. Koniecznie spróbuj tych ze słodką skorupką.

SKŁADNIKI

600 g mąki krupczatki
1 kostka masła
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki amoniaku
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
cukier kryształ do posypania

PRZYGOTOWANIE

Przesiej mąkę na stolnice i zrób w niej dołek, do którego wbij jajko oraz dodaj żółtka oddzielone od białka. Dodaj posiekane schłodzone masło oraz cukier. Posieka teraz całość. Zalej amoniak dwiema łyżkami wrzącej wody i wlej do mąki. Na samym końcu dodaj 2 łyżki śmietany. Zagnieć ciasto tak, aby było gładkie bez grudek. Wstaw je do lodówki nawet na całą noc. Dzięki temu ciastka będą jeszcze bardziej kruche.

Gotowe ciasto wałkuj na grubość 5 mm. Zacznij wykrawać szklanką lub dowolną foremką ciastka. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i układaj obok siebie gotowe ciasteczka. Posmaruj je białkiem i solidnie posyp cukrem kryształem. Nastaw piekarnik na 180 stopni C i piecz około 12 min, aż cukier nabierze złotego koloru.

Amoniaczki to bardzo proste i przede wszystkim smaczne ciasteczka. Długo utrzymują świeżość. Można je robić z marmoladą czy nawet polewać czekoladą. Posypywać wiórkami kokosowymi lub cynamonem. Zawsze będą smakować wyśmienicie.

Następny artykuł