Ciastka z dawnego przepisu smakują cudownie.Wikimedia /Bernard Leprêtre/CC BY-SA 2.5

Monika upiekła magdalenki według przepisu z 1923 roku. Przedwojenna receptura zwala z nóg, smak przywodzi wspomnienia

Ciastka w charakterystycznym kształcie muszelek doskonale znają Francuzi, ale przepis na smakołyk przywędrował także do Polski. Starsze pokolenia chętnie gromadziły podobne receptury, dzięki czemu do dzisiaj możemy się cieszyć retro słodkościami. Koniecznie spróbujcie przepysznych magdalenek z dawnego przepisu.

Ciastka uwielbiają chyba wszyscy. Jednak magdalenki z bardzo starego przepisu robią wrażenie niesamowitą prostotą - lista składników jest bardzo krótka - oraz efektem, jaki można osiągnąć w kuchni w tak krótkim czasie. Wbrew pozorom słynne francuskie ciastka możemy znać nie tylko ze słynnej powieści Marcela Prousta, ale też z dawnych zeszytów babć.

Pilne, smutne słowa Gessler. Nagle zakryła twarz przyłbicą, przekazała przygnębiający komunikatPilne, smutne słowa Gessler. Nagle zakryła twarz przyłbicą, przekazała przygnębiający komunikatCzytaj dalej

Ciastka w charakterystycznym kształcie zrobią furorę w kuchni. Wiemy, z jakiego przepisu na magdalenki korzystały przed wojną Polki

Ciastka przywołujące wspomnienia doskonale znają Francuzi, którzy do dzisiaj kupują je w papierowych torebkach, by powrócić myślami do przeszłości. Miłośnicy cukiernictwa i wszelkich słodkości mogą też jednak sięgnąć do dawnych polskich przepisów, wśród których także znajdą słynne magdalenki. Smakosze, którzy uwielbiają historie sprzed lat, być może sami, śladem naszych prababć, urządzą miłe przyjęcie przy herbatce i słodkościach. Wówczas najlepiej sprawdzą się jednocześnie proste i piękne smakołyki z bardzo starego przepisu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Tradycyjne kotlety schabowe po góralsku są kulinarną pysznością. 1 trik zawarty w przepisie nadaje niezapomniany smak
  2. Jedna z najpopularniejszych marek samochodów w Polsce zmieniła logo. Czym się różni?

Składniki:

  • 8 żółtek,
  • 200 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 130 g masła,
  • opcjonalnie: odrobina likieru lub skórka otarta z cytryny i odrobina soku.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez co najmniej 4-5 minut, aż masa podwoi swoją objętość.
  3. Dodajemy do niej przesianą mąkę i wszystko delikatnie mieszamy, by masa pozostała puszysta.
  4. Do masy wlewamy lekko ciepłe masło i skórkę z cytryny lub likier. Ponownie mieszamy.
  5. Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut.
  6. Po tym czasie wlewamy je do foremki na magdalenki, pamiętając, by nie zapełnić ich w całości, co ciasto wyrośnie podczas pieczenia.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ciastka przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 4-5 minut, by zyskały złoty kolor.

Najlepsze newsy:

  1. Pilna, niespodziewana konferencja Mateusza Morawieckiego. Padły najnowsze informacje, chodzi o miliardy dla Polski
  2. 700 osób miało kontakt z zakażonym. Porażająca wiadomość spod Tatr
  3. Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnym
  4. Od jutra Lidl będzie zamknięty. Dzisiaj wielka akcja, tłum ludzi gromadzi się w środku, niebywałe doniesienia z polskiej miejscowości
  5. Już niedługo zrobimy zakupy w niedzielę w Lidlu, Biedronce i innych sieciach? Jest nowy projekt ustawy
  6. Nagła śmierć znanej postaci sportu. W poniedziałek miał przyjść na trening, ale nie zdążył

Źródło: Kuchenny Kredens

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł