Ciastowikimedia commons/ Misiokk/ CC-BY-SA-4.0

Jadłeś je ostatnio? Niestety, specjaliści mają bardzo złe wieści

Ciasto sklepowe gościło na naszych stołach w ostatnim miesiącu szczególnie z uwagi na święta Bożego Narodzenia. W wielu domach przygotowywano je samodzielnie, jednak niektórzy postanowili zaoszczędzić czas i zdecydować się na propozycje znanych dyskontów. Jak się okazuje, nie jest to najlepszy wybór z uwagi na skład, który pełen jest niezdrowych dodatków. W tym oleju palmowego czy sztucznych barwników, które są wyjątkowo szkodliwe dla naszego organizmu.

Ciasto kupne to spore ułatwienie, a co więcej gwarancja wybitnego smaku. Często decydujemy się na jego zakup przed ważnymi okazjami. Przede wszystkim każdy znajdzie coś dla siebie z uwagi na to, że w sklepach zakupić możemy praktycznie każdy rodzaj ciasta z rozmaitymi dodatkami.

W trakcie przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prym wiódł makowiec, sernik czy klasyczny piernik staropolski. W sieci pojawiły się również testy ciast z różnych sieci sklepów, o czym pisaliśmy tutaj.

Dlaczego kupne łakocie nie są właściwym wyborem? Przede wszystkim z uwagi na skład. Wystarczy spojrzeć na etykietę, żeby uzyskać pełen obraz tego, co znajduje się w takim smakowitym cieście.

Ciasto pełne wzmacniaczy smaku

Jak można się domyśleć, aby ciasto było w stanie leżeć długo w sklepie, musi być wzbogacone o dodatkowe składniki. Przede wszystkim to ogromna ilość cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Mimo że są to naturalne konserwanty, które przedłużają termin przydatności do spożycia, w nadmiernej ilości mogą prowadzić do cukrzycy czy otyłości.

Ustalone. Wiemy, ile niedzieli handlowych czeka nas w 2021. Polacy nie kryją rozczarowaniaUstalone. Wiemy, ile niedzieli handlowych czeka nas w 2021. Polacy nie kryją rozczarowaniaCzytaj dalej

Olej palmowy jest składnikiem, którego szczególnie powinno się unikać. Ten utwardzony rodzaj tłuszczu zawiera elementy trans nasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą one prowadzić do powstawania procesów zapalnych i nowotworów.

Sztuczne barwniki, a mianowicie składniki E-131 czy E-132 mogą prowadzić do powstawania reakcji alergicznych, a co więcej, zaburzenia prawidłowej pracy serca. Nie sposób zapomnieć również o składnikach E-320 i E-321, które mogą powodować duszności, choroby nerek czy wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

Powody, dla których warto zrezygnować z kupnych ciast

Poza długą listą składników, a przy tym ogromną ilością cukru i aromatów, warto zwrócić uwagę, co tak naprawdę mamy w aromatycznych ciastach i ile procent stanowią składniki, na których najbardziej nam zależy.

Może się okazać, że ciasto owocowe nie ma w sobie żadnego dodatku owoców, a jedynie sztuczne elementy, które mają imitować owocowy smak oraz zapach. Do refleksji prowadzi również fakt, że do przygotowania domowego ciasta potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników. Etykiety ciast sklepowych mają wypisanych od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu zupełnie zbędnych.

Zamiast świeżych jajek, używana jest masa jajowa pasteryzowana. To samo dotyczy polewy, która jest często czekoladopodobna. W niektórych z nich znajduje się nawet parafina. Jeśli chodzi o kolorowe posypki, często producenci zawierają ich składzie koszenilę. To ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów kaktusowych, żyjących w Meksyku. Trzeba zatem przyznać, że po wstępnej analizie, ciasto może przestać robić na nas wrażenie smacznego i wartościowego pod względem składników. Zachęcamy do przygotowywania ciast samodzielnie, a przy tym korzystania z banalnych przepisów. Tutaj pisaliśmy o smakowitym cieście bez pieczenia, który przyrządzimy w dosłownie kilka minut.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magdaprzybylka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł