
Błyskawiczne i efektowne ciasto zebra zrobi furorę na każdym stole. Rodzina nie powstrzyma się od dokładki
Ciasto zebra cieszy się sporą popularnością. Zarówno w książkach kucharskich, jak i w internecie znajdziemy na nie mnóstwo przepisów. Trudno się temu dziwić, bo zebra jednocześnie cudownie smakuje i wygląda przepięknie.
Ciasto zebra od dawna królują na naszych stołach, gdy chcemy podać efektowne i pyszne ciasto. Dwukolorowy wypiek nie jest trudny w przygotowaniu, ani nie zajmie nam zbyt wiele czasu w kuchni. Gdy go podamy, możemy mieć pewność, że goście i rodzina na pewno docenią nasze starania.
Ciasto zebra - proste i efektowne
Ciasto zebra ma charakterystyczny wzór, który powstaje po tym, gdy dodamy do części masy odrobinę kakao. Następnie wystarczy wylać ciasto tak, by dwa kolory utworzyły charakterystyczny zwierzęcy wzór. Przepis jest jednak na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet niezbyt doświadczeni w sztuce pieczenia ciast smakosze. Swoim ciastem pochwaliła się na Instagramie @natala.madejczyk.
Dzisiaj grzeje:
- Polka natrafiła na grzyby warte 2 000 zł/kg. Są w polskich lasach
- Pilne wiadomości dla Polski. IMGW wydał ostrzeżenie
- Napój kupowany przez miliony Polaków destrukcyjnie wpływa nie tylko na kości. Najgorsze, że piją go niemal wszyscy
Składniki:
- 5 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- szklanka oleju,
- szklanka wody lub wody gazowanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, a białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do nich cukier. Na samym końcu dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i po trochu dosypujemy 2,5 szklanki mąki oraz proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy po trochu olej i wodę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Zaczynając od środka nalewamy do tortownicy raz jasne, raz ciemne ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy jest gotowe.
Najlepsze newsy:
- Było 500 plus, teraz czas na 1500 plus. Warunki przyznania świadczenia są proste
- Wszystkich Świętych będzie w tym roku obchodzone zupełnie inaczej? Ważna zapowiedź rządu
- Jedna łyżka dodana do panierki sprawia, że kotlety schabowe smakują lepiej niż kiedykolwiek. Klasyczny trick szefa kuchni zachwyca Polaków
- Beata nie mogła uporać się w wstydliwym problemem, sięgnęła po sok z pietruszki. Wystarczyły 2 tygodnie, by znów zaczęła cieszyć się życiem
- Gessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorka
- Dziecko z autyzmem nie radziło sobie w szkole. Nauczycielka wysłała mu wzruszający list
Źródło: domowe-wypieki.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł