Galaretkowiec prosto z PRL-uYoutube / Kulinarne Przygody

Pamiętacie kultowe ciasto z czasów PRL-u? Zachwyca nie tylko wyglądem, ale i powalającym smakiem

Ciasto, o którym mowa to jeden z naszych ulubionych deserów PRL. Mimo prostych składników, cały czas zachwyca smakiem oraz pięknym wyglądem. W te wakacje idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do mrożonej kawy i niejeden raz będzie królem podwieczorku.

Gdy tylko zaczynają się gorące dni lata, nasze oczekiwania wobec deserów całkiwicie się zmieniają. Zamiast ciężkich i kremowych ciast czy ciastek, mamy ochotę na odrobinę ochłody i orzeźwienia także do popołudniowej kawy. Idealne ciasto to takie, które sprawdzi się podczas upału, a jednocześnie nadal będzie przyjemnie słodkie. Taki właśnie jest galaretkowiec - piękna mozaika wielosmakowych galaretek, która wyśmienicie będzie się prezentować na stole.

Stało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczyStało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczyCzytaj dalej

Ciasto prosto z PRL-u, czyli galaretkowiec

Każdy prawdziwy łasuch jadł to ciasto chociaż raz. Jest niekwestionowanym królem wakacyjnych poczęstunków, a dla wielu z nas także smakiem dzieciństwa. Nic w tym dziwnego, bo przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem deserów, wyjdzie ci znakomicie, a sekretnym składnikiem jego sukcesu jest odrobina cierpliwości. Przepis na to ciasto znajdziesz między innymi na Youtubie, na kanale Kulinarne Przygody - lekki galaretkowiec z 3. składników.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ewa i Marcin kupili w Lidlu urządzenie do kawy za 499 zł. Rozpakowali i zatkało ich, kolosalna pomyłka
  2. 70-latka dostaje tylko 1085 zł renty na miesiąc, ale wlepili jej 12 tys. zł mandatu. Zaskakujące stanowisko sądu

Oto skladniki, których potrzebujesz do stworzenia tego smakowitego ciasta:

  • opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • opakowanie galaretki o smaku kiwi
  • opakowanie galaretki o smaku wiśniowym
  • opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 80 gram cukru

Przygotowanie:

Każdą z galaretek rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody oraz odstaw do stężenia, najlepiej do tego nada się prostokątny pojemnik. Kiedy galaretki będą już sztywne, pokrój je w kostkę, nie musi być całkowicie regularna, nawet mniej idealne kształty będą pięknie prezentować się w cieście. Żelatynę namocz w 4. łyżkach zimnej wody i odstaw, aby napęczniała. Zagotuj mleko wraz z cukrem, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę - bardzo ważne żeby się odpowiednio wymieszała z mlekiem. Gdy mleczna masa będzie już letnia - dodaj pokrojone galaretki. Całość wylej do keksówki wyłożonej folią spożywczą i włóż do lodówki, po kilku godzinach twoje bajecznie kolorowe ciasto będzie gotowe.

Mleczny galaretkowiec sprawdzi się zarówno jako dodatek do kawy oraz herbaty, jak i orzeźwiającej lemoniady. Mleczny smak idealnie wspógra z owocowymi kawałkami galaretki w środku, a co najlepsze nie musisz ograniczać się do podanych w przepisie smaków. Wybieraj dowolnie pomiędzy ulubionymi galaretkami i za każdym razem twoje ciasto będzie nieco inne, ale za każdym razem tak samo pyszne i lekkie.

Najlepsze newsy:

  1. Dramatyczna relacja pobitej na wiecu Dudy 18-latki. "Jego zwolennicy mnie wyzywali, a on patrzył mi w oczy i nie powiedział nic"
  2. RMF: Polscy turyści uwięzieni na Bałtyku. Niewiarygodna wiadomość z Polski
  3. Niemożliwe, ile kosztują pierogi w restauracji Gessler. Cena nie mieści się w głowie
  4. Wyciekły zdjęcia obiadów z polskich więzień. Dietetycy dbają o osadzonych, koszt 1 posiłku nie jest tajemnicą
  5. Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodzianka
  6. Tragiczna wiadomość obiegła media. Mistrz świata nie żyje, miał zaledwie 52 lata

Źródło: Winiary

Następny artykuł