
Cudowne, siostra Anastazja zdradziła przepis na puszyste ciasto z malinami. Zachwycisz nim absolutnie wszystkich
Ciasto z malinami może smakować wybornie, zwłaszcza jeśli skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Nie ma chyba równie słynnej książki kucharskiej, w której znajdziemy świetne przepisy na słodkie wypieki, jak "103 ciasta siostry Anastazji". Jest w niej tyle różnorodnych przepisów, że na pewno każdy łasuch odnajdzie coś dla siebie. Amatorów puszystych ciast z owocami na pewno zadowoli jeden przepis.
Ciasto, jak żadna inna potrawa, wymaga sprawdzonego i udoskonalonego do perfekcji przepisu. Właśnie dlatego tak chętnie korzystamy z dawnych receptur, które znamy z zeszytów babć, opowieści przekazywanych z pokolenia na pokolenie czy też książek kucharskich sprzed lat. Dzieło siostry Anastazji do dziś cieszy się ogromną sympatią wielbicieli słodkości. Siostra zakonna zgromadziła w nim ponad setkę przepisów, spośród których jeden szczególnie przypadł nam do gustu.
Ciasto z przepisu siostry Anastazji nie może się nie udać. Zamieszczamy przepis na cudowne ciasto z malinami
Ciasto ze sprawdzonego przepisu zawsze się udaje, więc warto gromadzić dawne przepisy w jednym notatniku lub mieć pod ręką słynne książki kucharskie. W Polsce taką pozycją są kultowe już ciasta siotry Anastazji. Zapewniamy, że warto zaufać jej doświadczeniu w dziedzinie pieczenia ciast. Amatorzy słodkości na pewno docenią wyjątkowe ciasto z malinami według jej przepisu.
Dzisiaj grzeje:
Składniki:
- 45 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 25 dag masła (schłodzonego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 5 żółtek
- margaryna (do posmarowania blachy)
- bułka tarta
- 5 białek
- 10 dag cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 2 szklanki malin
Przygotowanie:
- Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 części. Jedną z nich wstawiamy do lodówki na 1,5 h, a pozostałe dwie pieczemy spód ciasta. Blachę smarujemy margaryną i podsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 180°C przez 15–20 min.
- Pianę z białek ubijamy na sztywno z solą. Stopniowo dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, budyń i olej.
- Na wystudzony spód wylewamy pianę z białek i posypujemy ja malinami. Na wierzch dodajemy starte na tarce zimne ciasto.
- Pieczemy w temp. 180°C przez 40–45 min.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Najlepsze newsy:
- Pilna konferencja Mateusza Morawieckiego. Ogłosił ogromny sukces w walce z poważnym niebezpieczeństwem
- Znoszą kolejny zakaz, Polacy będą zachwyceni. "Kwestia dni, a może nawet godzin"
- Kupujesz pizzę mrożoną w Lidlu lub Biedronce? Ważne ostrzeżenie dla wszystkich klientów
- Oszałamiające ciasto truskawkowe zrobisz w 7 minut. Receptura jest cudowna
- Wielka kontrowersyjna zmiana w Lidlu, nagle weszła dodatkowa opłata. Klientów zamurowało, nikt się jej nie spodziewał
- Robert Lewandowski przejdzie na emeryturę? Deklaracja napastnika nie pozostawia złudzeń, padła data
Źródło: gotowanie.onet.pl/
Następny artykuł