Ciasto z wiśniamiPixabay / congerdesign

Puszyste ciasto, które kocha każdy, a główną rolę grają wiśnie. Zrobisz je na kefirze, zniknie w 5 minut

Nic tak nie poprawia humoru jak przepyszne ciasto, które wprawia w ekstazę kubki smakowe. Już teraz możesz poznać przepis na fantastyczny deser z wiśniami, wzbogacony o kefir. Takiej propozycji nie mozna się oprzeć. Warto przygotować od razu dwie foremki, ponieważ każdy prosi o dokładkę.

Po obiedzie niemal każdy ma ochotę na przepyszny deser. Idealnym rozwiązaniem będzie wówczas ciasto własnej roboty. Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowywane wypieki smakują najlepiej. Tym razem jednym z głównych składników będą wiśnie. Mało kto spodziewałby się, że połączone z kefirem tworzą tak niesamowity bukiet smaków.

Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy PolskiWstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy PolskiCzytaj dalej

Ciasto z wiśniami i kefirem

Nie da się ukryć, że ciasto i kefir mogą wydawać się dosyć nietypowym połączeniem. Jednak ten deser potwierdza, że tego typu mieszanka sprawdza się idealnie i nawet osoby stroniące od słodkości pokuszą się o kawałek wypieku. Przepis na jego wykonanie zaskakuje swoją prostotą. Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200 ml kefiru
  • 250 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 4 g soli
  • 450 g wiśni
  • cukier puder

Dzisiaj grzeje:

  1. Z 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniu
  2. Dzisiaj będziesz mógł zrobić zakupy, jednak nie we wszystkich miejscach. Ważne informacje dla klientów

Przepis na fantastyczne ciasto, który sprosta wymaganiom najbardziej wybrednych smakoszy

Na samym początku pozbawiamy wiśnie pestek. Następnie masło o temperaturze pokojowej ucieramy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Powinna nam powstać puszysta masa. Wzbogacamy je o jajka i ubijamy tak, aby mieszanka stała się jednolita. Do masy dodajemy kefir i kontynuujemy ubijanie. Stopniowo wsypujemy mąkę nie przerywając ucierania. Najlepiej dodawać jej po dwie łyżki. Kiedy już to zrobimy, całość wieńczymy proszkiem do pieczenia i miksujemy. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą, lecz gęstą konsystencję. Przelewamy je do foremki o długości 20 cm wysmarowanej masłem. Z wierzchu układamy wcześniej przygotowane wiśnie. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu wystygnąć. Wyciągamy je z foremki i oprószamy cukrem pudrem.

Najlepsze newsy:

  1. Ujawniono okoliczności tragicznej śmierci Janusza Dzięcioła z "Big Brothera". Właśnie zakończyło się śledztwo
  2. Dramat w kościele, 5 osób nie żyje, są ranni. Tragiczne wiadomości ze świata
  3. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  4. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  5. Wrzuciła do małosolnych nietypowy składnik. Wszyscy poprosili o przepis
  6. Tragiczne wiadomości obiegły media z całego świata. Miała zostać mistrzynią świata, zmarła w bardzo przykrych okolicznościach

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł