Ciasto uśmiech teściowejYoutube.com/ Halina Ślązaczka

Ciasto z przepisu siostry Anastazji jest hitem rodzinnych spotkań. Jego nazwa budzi uśmiech

Ciasto na uroczyste okazje z tego przepisu zawojuje podniebienia całej rodziny. Siostra Anastazja znakomicie zna się na deserach, a to ciasto to kolejny tego dowód. Musimy jednak ostrzec - nie da się przestrzegać diety, gdy to ciasto znajduje się w pobliżu.

Ciasto to cudowne zwieńczenie obfitego obiadu. Dla wyrównania smaków po porządnym daniu głównym taki pyszny deser jest idealnym rozwiązaniem. Poza znakomitym smakiem oraz piękną prezencją, ma on pewną zabawną cechę, a mianowicie niebanalną nazwę. Ciasto siostry Anastazji nosi nazwę słodka teściowa, możemy tylko się domyślać skąd wywodzi się ta nazwa, ale jedno jest pewne - gdy podamy je do stołu, liczba uśmiechów wokół niego zdecydowanie wzrośnie.

Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąStarła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąCzytaj dalej

Ciasto na miarę cukiernika, przepis krok po kroku

Samo przygotowanie ciasta nie jest trudne, łączenie składników jest intuicyjne. Istotne jest jednak odpowiednie przygotowanie składników, których użyjemy oraz wczytanie się w kolejność wykonania. Jeśli spełnimy te dwa warunki, dalej jest tylko łatwiej.

Czarny biszkopt

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gładką pianę, dodajemy powoli cukier i żółtka. Potem dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Pieczemy na blaszce 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli na bardzo się zarumieni, lekko obniż temperaturę.

Biszkopt kokosowo - makowy

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Zaczynami od ubicia jajek na pianę i powoli wsypujemy resztę składników, mieszamy z wyczuciem, ale uważając by nie powstały grudki. Ciasto pieczemy podobnie jak poprzednie, 35 min w 180 stopniach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia miała niezawodny sposób na wilgotne i kruche ciasto drożdżowe z owocami. Korzystają z niego kolejne pokolenia, zawsze się udaje
  2. PKW właśnie podało dane dotyczące frekwencji. Liczby robią ogromne wrażenie

Masa

  • 5 żółtek (zostały nam z biszkoptu kokosowo-makowego)
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • 250 gram masła
  • 70 - 80 gram cukru pudru
  • 1 litr mleka tłustego

Mleko z cukrem waniliowym gotujemy i odstawiamy. Żółtka mieszamy we śmietaną i powoli wlewamy do mleka, ponownie gotujemy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przelewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy do niego ser, który ostał się na sicie.

Dekoracja

  • okrągłe biszkopty
  • 2 czerwone galaretki

Przyszedł czas na ułożenie ciasta w kolejności: ciemne ciasto, masa, jasne ciasto, masa, biszkopty i na wierzchu galaretka. Ciasto podawaj wcześniej schłodzone, najlepiej komponuje się z aromatyczną kawą. Wariację na temat tego ciasta możemy zobaczyć na kanale Youtube - Halina Ślązaczka

Najlepsze newsy:

  1. Rekordowa frekwencja wyborcza. PKW właśnie przekazało informacje
  2. Są ofiary. Dramat w europejskim kurorcie. Wakacyjny koszmar wprawia w osłupienie
  3. Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy Polski
  4. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  5. Ze łzami w oczach wystawił astronomiczny paragon klientowi. Głos załamał się pracownikowi restauracji widząc sumę na rachunku
  6. Piłkarze Legii Warszawa nie mogli przestać świętować. W pewnej chwili zaśpiewali hit, który zna każdy Polak (Wideo)

Źródło: deon.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł