Ciasto chałka żyrafaScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prześlij przepis

Przepis na chałkę Żyrafę podbija internet. Zachwyca wyglądem i smakiem

Nie da się ukryć, że ciasto można przygotować na wiele sposobów. Nietrudno znaleźć wielbicieli łakoci, jednak czasami warto ich pokusić samym wyglądem deseru. W takiej roli idealnie sprawdzi się chałka Żyrafa. Przepis jest banalnie prosty.

Ciasto niejednokrotnie wywoływało u nas zachwyt. Niemal wszyscy smakosze z miłą chęcią raczą się takimi deserami. Tym razem postawimy na niecodzienny specjał. Chałka Żyrafa smakuje i wygląda obłędnie. Obok takiej propozycji kulinarnej nie da się przejść obojętnie.

Ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem

Przepyszne ciasto znakomicie sprawdza się w roli deseru. Istnieje ogromna liczba przepisów na przeróżne smakołyki. Niedawno przytaczaliśmy przepis na ciasto „Kraina lodu”. Intrygujący był również sernik od Roberta Makłowicza. Dziś warto postawić na chałkę, która wyglądem przypomina umaszczenie żyrafy.

Ciasto w tej odsłonie zachęci do skonsumowania deserów nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jego smak na długo pozostaje w pamięci. Sam wygląd deseru również jest nie lada pokusą. Nie bez powodu chałka Żyrafa ciszy się coraz większą popularnością.

W sieci można znaleźć wiele przepisów na to wyśmienite ciasto. Jeden z nich został opublikowany na YouTube na kanale Prześlij Przepis. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Trzeba przyznać, że efekt jest obłędny.

Nie żyje legendarny szef kuchni. Poruszającymi wpisami pożegnały go największe kulinarne sławyNie żyje legendarny szef kuchni. Poruszającymi wpisami pożegnały go największe kulinarne sławyCzytaj dalej

Ciasto Żyrafa może być przygotowane w różnych wariantach kolorystycznych. W tym przypadku łaty będą miały czerwony odcień. Zanim przystąpimy do przygotowań, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (można je zastąpić 7 g suchych)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 g soli
  • czerwony barwnik spożywczy lub soku z buraka

Znakomite ciasto jest proste w przygotowaniu

Ciasto nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Na początku musimy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże mieszamy z cukrem, solą oraz 15 g mąki. Wszystko zalewany ciepłym mlekiem. Po zamieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Teraz przyszła pora na ciasto. 400 g mąki przesypujemy do miski. Dodajemy do niej ostudzone, rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy przez kilka minut. Ciasto powinno zrobić się puszyste.

Wyrobione ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną z nich wzbogacamy o barwnik spożywczy lub kilka łyżek soku z buraka. Połowę ciasta musimy pozagniatać tak, aby osiągnęło jednolity kolor. Obie porcje odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Każdą z połówek ciasta zagniatamy osobno i dzielimy na 4 kawałki. Jasne części wałkujemy na płasko. Powinny mieć średnicę 25 cm. Z ciasta, do którego dodaliśmy barwnik, robimy nieco krótsze rulony. Owijamy je białymi plackami.

Zawiniątka kroimy na pół i umieszczamy warstwami w foremce keksowej. Warto ją wysmarować masłem i oprószyć pozostałą mąką. Całość ostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł