Galaretkowiecyoutube / kanał: Kulinarne przygody / kadr z filmu

Bez pieczenia, cudowny smak dzieciństwa. Galaretkowiec przeżywa drugą młodość, kultowe ciasto PRL

Najlepsze pod słońcem ciasto bez pieczenia. Nasze mamy robiły galaretkowca na potęgę i zawsze smakował wyśmienicie. Idealny deser na ostatnie gorące dni, zrobisz je w mgnieniu oka, a wygląd zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy,

Ciasto z czasów PRL, które kochały miliony. Kochaliśmy jego smak oraz piękny wygląd, który wielbili wszyscy. Przygotowanie sentymentalnego ciasta jest bajecznie proste i z powodzeniem powtórzycie jego sukces w swoim domu. Dodatkowym atutem jest oczywiście także cena. Galaretkowiec stworzymy z ogólnodostępnych produktów, które kosztują grosze. W końcu w dawniejszych czasach nikomu się nie przelewało i trzeba było nie lada sprytu, by zrobić kulinarne cuda.

Poczuła się upokorzona i bezradna, emerytka z Łodzi nie chce już robić zakupów w Lidlu. Mówi o dyskryminacji, jest stanowisko sklepuPoczuła się upokorzona i bezradna, emerytka z Łodzi nie chce już robić zakupów w Lidlu. Mówi o dyskryminacji, jest stanowisko sklepuCzytaj dalej

Ciasto bez pieczenia - galaretkowiec podbił podniebienia Polaków

Kochamy desery, które nie wymagają od nas wielkiego wysiłku, a zarazem robią furorę na wszelkich imprezach rodzinnych. Taki właśnie jest galaretkowiec, który już samą swoją prezencją zachęca do jedzenia. W dzieciństwie zawsze z niecierpliwością oczekiwaliśmy, aż wszystkie warstwy stężeją i w końcu będziemy mogli zabrać się do pałaszowania pyszności. Czas na powrót do przeszłości i stworzenie nieziemskiego galaretkowca. Do dzieła.

Potrzebujesz:

  • galaretka cytrynowa
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka kiwi
  • galaretka niebieska
  • 375 - 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • woda

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawy
  2. Wspaniała wiadomość dla 1,7 mln Polaków. Ich portfele znacznie urosną

Przygotowujemy 3 galaretki, każdą w połowie ilości wody, która jest podana na opakowaniu czyli w około 250 ml wody. Wlewamy je na 3 talerze i pozostawiamy do całkowitego stężenia czyli ok 1h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przygotowujemy czwartą galaretkę - niebieską. Kiedy ostatnia galaretka jest już chłodna, a jeszcze nie widać śladów tężenia ubijamy śmietanę z 2 łyżeczkami cukru pudru i po trochu łączymy z galaretką ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki.
Formę, - najlepiej keksówkę wykładamy folią aluminiową i układamy warstwy przekładając każdą warstwę zmiksowaną śmietaną. Gdy galaretkowiec jest już przygotowany, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie jest gotowy do podania i konsumowania przez całą rodzinę. Smacznego.

Doskonały przepis na galaretkowca znajdziecie także na kanale kulinarne przygody na platformie Youtube.

Stało się, gratulacje posypały się ze wszystkich stron. Lara pokazała pierwsze zdjęcie, jej mama nie ukryła wzruszenia i szczęściaStało się, gratulacje posypały się ze wszystkich stron. Lara pokazała pierwsze zdjęcie, jej mama nie ukryła wzruszenia i szczęściaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zjadł w Biedronce cukierka za 40 groszy. Teraz 70-letni emeryt musi zapłacić grzywnę
  2. Ostatnie dni Violetty Villas były koszmarem. Gwiazda odeszła w zapomnieniu
  3. Polacy notorycznie nie dodają do jajecznicy 1 składnika. Błąd, bez niego traci aksamitną konsystencję i cudowny smak
  4. Już nigdy nie zrobicie frytek inaczej. Robert Makłowicz pokazał niesamowity trik, dzięki którym smakują najlepiej
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Doszło do dwóch wybuchów w nad polskim morzem. Co się dzieje?

Źródło: smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł