Ciasto, które prezentuje się obłędnie i jeszcze lepiej smakujeInstagram.com/born_in_the_prl

Cud kulinarny czasów PRL, ciasto bijące rekordy popularności wtedy i teraz - najlepszy przepis na wuzetkę

Ciasto, które powstało w czasach PRL-u, dalej wiedzie prym na deserowej paterze. Wuzetka zachwyca smakiem i wspaniałym wyglądem. Prezentujemy doskonały przepis, który podbija podniebienia największych smakoszy.

Nie ma nic lepszego po obiedzie, niż doskonałe ciasto popite smaczna kawką. Idealna do takiego połączenia jest wuzetka, która swoją słodyczą świetnie równoważy gorzkość i kwaśność kawy. Czekoladowe ciasto z bitą śmietaną rozbudza zmysły i sprawia, że nie można poprzestać tylko na jednej porcji. Zobaczysz, że każdy poprosi cię o drugą porcję tego słodkiego specjału.

Przerażająca przepowiednia papieża właśnie się sprawdza. Dotyczy najgorszego zjawiska związanego z żywnością. Problem dotyka cały światPrzerażająca przepowiednia papieża właśnie się sprawdza. Dotyczy najgorszego zjawiska związanego z żywnością. Problem dotyka cały światCzytaj dalej

Ciasto, które wprawia kubki smakowe w prawdziwą rozkosz

Zacznijmy od genezy powstania nazwy tego ciasta. Jak czytamy na blogu wypiekibeaty.com.pl najczęściej powtarzaną teorią jest, że nazwa ciasta pochodzi od budowanej w Warszawie trasy W-Z, która była wizytówką Warszawy. Tak naprawdę nikt nie wie dlaczego wuzetka nazywa się tak a nie inaczej, jednak nie to jest najważniejsze. Jej smak przyćmiewa wszelkie niuanse historyczne, które tracą przy nim na znaczeniu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niemal wszyscy jak jeden mąż popełniają okropny błąd robiąc naleśniki. 1 krok zmienia wszystko
  2. Niestety, za granicą już się zaczęło. Dramatyczna sytuacja w 2 krajach, szykuje się gigantyczny kryzys
  3. Trwająca kilka dni dieta ziemniaczana podbija internet. Jej efekty są spektakularne

Składniki:

Ciasto:

  • 8 jajek,
  • 250 g cukru
  • 8 łyżek mąki
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao

Krem:

  • 750 ml kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki gęstej marmolady truskawkowej

Do polania potrzeba będzie jeszcze opakowanie śmietany kremówki oraz dwie tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Do jajek dodawaj powoli mąkę wymieszaną z kakao i sodą.
  3. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25 cm na 25 cm.
  4. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół.
  5. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i ostudź.
  6. Schłodzona kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  7. Dodaj do śmietany żelatynę, 4 łyżki kremu odstaw do dekoracji.
  8. Jeden blat włóż do formy i wyłóż na niego całą pozostałą bita śmietanę. Połóż na masę drugi blat.
  9. Wierzch posmaruj marmoladą.
  10. Kremówkę podgrzej i wrzuć do niej czekoladę. Gdy ta się rozpuści, polej nią ciasto.
  11. Wstaw całość do lodówki. Ozdób ciasto rozetkami z pozostałego kremu.
70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Przez 14 lat nie płacił abonamentu RTV, więc zajęli mu konto. Jednak znalazł sposób na uniknięcie kary
  2. Tajemnicza wizja Krzysztofa Jackowskiego. Co mogą oznaczać słowa jasnowidza?
  3. Anię zamurowało podczas grzybobrania. Zajrzała do czarnej dziury w ziemi i nie mogła uwierzyć własnym oczom
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Zacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiła
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło: wypiekibeaty.com.p

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł