Ciastopixabay.com/jeanvdmeulen; Youtube/kanał:Wydawnictwo WAM/ kadr z materiału Siostra Anastazja od kuchni

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na cudowne ciasto "Marysieńka". Wygląda jak milion dolarów, a smakuje wręcz niebiańsko

Ciasto należy do jednej z ulubionych form deserów. Znana w świecie kulinariów Siostra Anastazja zachwyca nas od lat swoimi przepisami. Przyszedł czas na podzielenie się z wami przepisem na ciasto "Marysieńka", które zachwyca smakiem.

Ciasto Siostry Anastazji „Marysieńka” jest niesamowicie lubianą propozycją deseru. To delikatne i przede wszystkim czekoladowe ciasto z warstwą budyniową oraz orzechową. Ciasto "Marysieńka" jest idealną propozycją dla fanów słodkości, ale i takich, którzy nie przepadają za nadmierną jej ilością. Dzięki warstwie budyniowej, jest ono niesamowicie lekkie.

Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozjaPlacki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozjaCzytaj dalej

Przepis na ciasto „Marysieńka”

Wymiary formy, którą wykorzystamy do przepisu to 24x28 cm.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niby dobrze znana, a smakuje zupełnie inaczej. Surówka z czerwonej kapusty z 1 dodatkiem dosłownie podbije twoje podniebienie
  2. Martyna Wojciechowska znów zaskoczyła. Chodzi o ważny temat. Podróżniczka pokazała wszystko na wizji w TVN
  3. Składniki kosztują grosze, zrobisz ją w kilka chwil. Antygrypina pomoże na kaszel, przeziębienie i katar

Składniki:

biszkopt ciemny:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


blat orzechowy:

  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


budyń:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła


dodatkowo:

  • bułka tarta do obsypania blach
  • płatki migdałów do dekoracji


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i zabieramy się za ubicie białek na sztywną, gęstą pianę. Cały czas miksując, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku.

Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną oraz posypaną bułką tartą.

Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu biszkopta, wyciągamy go i czekamy do wystygnięcia.

W tym czasie kolejne białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas mieszając, dodajemy stopniowo cukier. Wsypujemy orzechy, proszek do pieczenia oraz dwa rodzaje mąki - pszenną oraz ziemniaczaną. Wszystko mieszamy ze sobą bardzo dokładnie.

Przygotowany blat orzechowy wylewały na blachę, którą również uprzednio smarujemy margaryną oraz obsypujemy bułką tartą. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu, zostawiamy do wystygnięcia.

Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę gotujemy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Połowę szklanki mleka mieszamy z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy na wrzące w garnku mleko. Gotujemy nasz domowy budyń, a zaraz po tym odstawiamy go do wystygnięcia.

Masło ucieramy i dodajemy po łyżce do przygotowanego budyniu. Cały czas ucieramy do momentu powstania jednolitej masy. 3 łyżki budyniu odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta na samym końcu.

Biszkopt kroimy na dwa blaty. Na pierwszym wykładamy połowę budyniu, a na to kładziemy blat orzechowy. Następnie kładziemy drugą połowę budyniu i przykrywamy drugim, czekoladowym blatem biszkoptu.

Górę ciasta smarujemy odłożonymi 3 łyżkami budyniu oraz posypujemy płatkami migdałów.

Najlepiej ciasto będzie smakować dnia następnego po wcześniejszym wstawieniu go w chłodne miejsce. Życzymy smacznego!

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Siostra Anastazja od kuchni na kanale Wydawnictwo WAM na platformie YouTube

Sprawdzony sposób na chrupiące placki ziemniaczane, już nigdy nie Sprawdzony sposób na chrupiące placki ziemniaczane, już nigdy nie "opiją" się tłuszczem. Kluczowa jest 1 prosta czynnośćCzytaj dalej

Zobacz także na w naszych serwisach:

  1. Już niedługo galerie będą znowu otwarte. Mocny komentarz specjalisty
  2. Pamiętacie Marusię z filmu “U Pana Boga za piecem”? Wiemy, jak dziś wygląda Irina Łaczina
  3. Najszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemsko
  4. Dodajesz lubczyk do rosołu? Cudownie, ale w dwóch sytuacjach koniecznie z niego zrezygnuj
  5. Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis
  6. Wczoraj nie pokazał klasy, choć uprawia sport dla dżentelmenów. Marcin Najman i jego piękne hobby ze zwierzakami
  7. Bogdan nie wytrzymał, padły ostre słowa. W "Rolnicy. Podlasie" zrobiło się naprawdę gorąco

Źródło: obzarciuch.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł