Ciasto, które prezentuje się obłędnie i jeszcze lepiej smakujefacebook.com/pewex

Smak dzieciństwa, ciągle możemy znaleźć je w sklepach, wszyscy je kochaliśmy. Mało kto wie, że domowe smakują najlepiej

Ciasto po obiedzie musi być. Taka zasadę wyznają miliony Polaków, którzy na deser czekają z wypiekami na twarzy. Pamiętasz poniższe ciastka? O wiele lepiej smakują zrobione w domu.

Ciasto kupione w cukierni jest zazwyczaj doskonałe, jednak to domowe wypieki zawsze smakują najlepiej. Poniższe ciastka dawniej królowały na stołach podczas różnorakich podwieczorków, przyjęć czy zwykłych deserów po obiedzie. Jeśli tęsknisz za dawnymi czasami, a słodkie smaki należą do twoich ulubionych - przygotuj je w domowym zaciszu. Nie zawiedziesz się, a reszta domowników je pokocha.

Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoZaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoCzytaj dalej

Żadne ciasto nie wywoła takiego okrzyku zachwytu, co poniższe ciastka

Przepis na te ciastka pochodzi z bardzo starego notatnika dziadka, który przez całe życie pracował jako cukiernik i piekarz. Jego zdolności kulinarne były niesamowite, więc z pewnością jego popisowe danie musi smakować doskonale. Ciasteczka te nazywają się, w różny sposób zależnie od danego regionu. Prym wiodą jednak dwie nazwy: bitki (w żadnym wypadku nie mają nic wspólnego z bitkami wołowymi) lub baletki. Ten prosty biszkopt z makiem przekładany dżemem smakuje każdemu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Słowa Gessler już okrzyknęli bzdurą roku. Zaczęło się od zdjęcia ciążowego brzucha córki, matki nie pozostawiły na niej suchej nitki
  2. Horror w Zakopanem. Wyszła w góry i nagle stracili z nią kontakt. Trwa dramatyczna akcja
  3. Sałatka, którą nazywają "polską jesienią", a niewiele osób ją próbowało. Prosta, tania i zrobisz ją z produktów, które na pewno masz w kuchni

Składniki:

  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
  • 85 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • mak, do posypania
  • gęsty dżem lub marmolada, do przełożenia ciastek

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Białka wlej do dużej miski i ubij na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier po jednej łyżce.
  3. Do białek wlej żółtka i znowu zacznij ubijać.
  4. Do jajek powoli wsypuj przesianą mąkę. W tym momencie wyłącz mikser i mieszaj masę szpatułką.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej nieduże krążki ciasta.
  6. Posyp surowe ciasto makiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
  7. Wystudź ciastka, przełóż dżemem i schowaj do lodówki na około 40 minut.
Przyłapana, nikt nie spodziewał się, że nie zawsze robi je sama. Paparazzi zrobili kompromitujące zdjęciaPrzyłapana, nikt nie spodziewał się, że nie zawsze robi je sama. Paparazzi zrobili kompromitujące zdjęciaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Z chińskiego laboratorium wydostała się groźna bakteria. Zakażenia już liczą w tysiącach
  2. Szpital zignorował objawy zawału u 69-letniej kobiety. 6 godzin czekała na ławce w parku, niestety finał był tragiczny
  3. Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejsca
  4. Najgorsza rzecz, jaką możesz zrobić swojemu organizmowi zaraz po przebudzeniu. Chodzi o jedzenie i picie
  5. Pij rano zamiast kawy, dodaje jeszcze więcej energii i opóźnia procesy starzenia. Jej niezliczone właściwości odczujesz już po paru dniach
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródło: mojewypieki.com


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł