Ciasto ze śliwkamiPixabay / pixel2013

Powinny znaleźć się w sezonowym menu każdego Polaka. W placku drożdżowym śliwki smakują najlepiej

Ciasto ze śliwkami jest idealną propozycją deserową. Jego smak na długo pozostaje w pamięci, a przepis nie powinien nikomu sprawić problemów. Warto wiedzieć, że śliwki znakomicie nadają się jako jesienne urozmaicenie jadłospisu.

Wyśmienite ciasto ze śliwkami z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Niepozorne owoce posiadają właściwości, które mogą okazać się niezwykle przydatne podczas jesieni. Jakie bogactwo skrywają w swoim wnętrzu śliwki?

Gessler rzuciła w właściciela jajkiem i ogromnie go obraziła. Gdy powiedziała, że zmieni jego restaurację w rzeźnię, osłupiałGessler rzuciła w właściciela jajkiem i ogromnie go obraziła. Gdy powiedziała, że zmieni jego restaurację w rzeźnię, osłupiałCzytaj dalej

Ciasto, które podbije serca smakoszy

Niejednokrotnie mogliśmy przekonać się o tym jak pyszne może być ciasto drożdżowe. Jesienią warto postawić o jego wydanie ze śliwkami. Smakowite owoce są bogate w witaminy grupy B, które znacząco poprawiają samopoczucie. Takie działanie może być bardzo użyteczne w czasie jesieni, gdy dopada nas gorszy nastrój. Jakie składniki będą potrzebne nam do wykonania ciasta ze śliwkami?

  • 400 g śliwek węgierek
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • miód
  • cynamon

Dzisiaj grzeje:

  1. Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie było
  2. Nagła decyzja Rządu. Ministerstwo odradza podróżowanie do kolejnego kraju. Nie jest dobrze
  3. Wystarczy pić sok z jednego ziemniaka dziennie, by poczuć jego dobroczynnie działanie. Tanie rozwiązanie, a efekty zadziwią każdego

Wyśmienite ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto w tym wydaniu jest bardzo proste w przygotowaniu. Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Zimne masło, mąkę, cukier i szczyptę cynamonu szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, którą zawijamy i umieszczamy w zamrażalniku. Śliwki kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Na patelni podgrzewamy łyżkę masła. Umieszczamy na niej owoce i smażymy przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodajemy 60 ml miodu i 5 g cynamonu. Dusimy wszystko przez 5 minut. Z lodówki wyjmujemy ciasto, które ścieramy na tarce. Mieszamy je ze śliwkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto stanie się złociste, wówczas jest już gotowe.

Wzburzeni ustawili się przed Biedronką i się zaczęło. Powodem polskie jabłkaWzburzeni ustawili się przed Biedronką i się zaczęło. Powodem polskie jabłkaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Blisko 140 tys. Polaków ruszyło po dodatkowe wsparcie. Można dostać nawet 31,8 tys. zł
  2. Gdzie najłatwiej zarazić się koronawirusem? Dr Grzesiowski wyjaśnia
  3. Najgorsza rzecz, jaką możesz zrobić swojemu organizmowi zaraz po przebudzeniu. Chodzi o jedzenie i picie
  4. Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejsca
  5. Jajecznica jeszcze lepsza, bo z kurkami, które dodają jej wyrazistości. Podczas przygotowania wystrzegaj się 1 błędu
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródła: Magazyn Kuchnia / Kobieta Interia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł