Ciasto na deser idealnie zastąpi pyszny krem sułtański.Instagram/@kasia_chinka

Deser rodem z poprzedniej epoki dziś nadal zachwyca. Krem sułtański robi furorę na polskich stołach, a jego przygotowanie jest dziecinne łatwe

Ciasto pozostaje w Polsce jednym z najchętniej podawanych deserów. Warto jednak pamiętać, że możemy je zastąpić nie tylko lodami, ale też sentymentalnymi słodkościami znanymi starszym smakoszom. Bajecznie pyszny krem sułtański kojarzy się niezmiennie z okresem PRL-u, ale również dzisiaj może smakować nieziemsko. Gdy podamy go na większym przyjęciu, na pewno wzbudzi zachwyt naszych gości.

Ciasto podajemy w formie deseru niemal zawsze, zapominając czasem, że nie jest ono jedyną opcją, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. W PRL-u niezwykle popularny był krem sułtański, który miała w swoim menu niemal każda szanująca się kawiarnia. Niezwykle prosty, ale jednocześnie efektowny deser można było bowiem przyrządzić ze śmietany, rodzynek i kakao. Dzisiaj warto przypomnieć sobie smak wyjątkowego kremu i podać go zamiast ciasta.


Całkowity zakaz organizacji wesel? Rekord zarażeń nie napawa optymizmem, eksperci nie mają złudzeńCałkowity zakaz organizacji wesel? Rekord zarażeń nie napawa optymizmem, eksperci nie mają złudzeńCzytaj dalej

Ciasto na deser doskonale zastąpi krem sułtański

Ciasto, zwykle szarlotka lub sernik, pojawia się na niemal każdych imieninach i większych imprezach rodzinnych. Każdy łasuch ogromnym sentymentem darzy jednak także wszelkie słodycze i desery z przeszłości. W latach 60. i 70. ogromnym uznaniem cieszył się zwłaszcza krem sułtański. Jego receptura nie jest tajemna i nie wymaga użycia trudno dostępnych składników, dlatego warto przygotować jego domową wersję. Śmietankowy krem z nutą alkoholu, kakao i rodzynkami rozpływa się w ustach i przywołuje wspomnienia z przeszłości. Swoim pysznym deserem podzieliła się @kasia_chinka na Instagramie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie było
  2. Podjęli decyzję. Wszystko wraca do normy. Już za kilka dni obywatele UE będą mieli więcej swobody
  3. Wystarczy pić sok z jednego ziemniaka dziennie, by poczuć jego dobroczynnie działanie. Tanie rozwiązanie, a efekty zadziwią każdego

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 ml rumu,
  • 3 łyżki kakao,
  • garść pokruszonych bezików,
  • rurki waflowe, rodzynki lub ulubione ciastka do dekoracji.

Przygotowanie:

Rodzynki moczmy w rumie moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy do niej cukier puder i dzielimy na dwie partie. Do jednej z nich dosypujemy kakao i dorzucamy rodzynki (nie wylewamy rumu) i dokładnie mieszamy. Na dno ozdobnych pucharków wykładamy najpierw ciemny krem, a potem jasny. Całość dekorujemy pokruszonymi bezami, polewamy rumem, w którym moczyły się rodzynki, i dodajemy ulubione ciastka na sam wierzch deseru.

Najlepsze newsy:

  1. Ile zarabia Dorota Wellman? Okazuje się, że gwiazda dzieli się swoim majątkiem
  2. Zapadła ważna decyzja Ministerstwa Zdrowia. Nowe obostrzenia już od przyszłego tygodnia
  3. Aktor "Na Wspólnej" jadł pyzy i kluski, a i tak schudł 19 kg. Niewiarygodna metamorfoza, jest nie do poznania
  4. Przyłapana, nikt nie spodziewał się, że nie zawsze robi je sama. Paparazzi zrobili kompromitujące zdjęcia
  5. Jajecznica jeszcze lepsza, bo z kurkami, które dodają jej wyrazistości. Podczas przygotowania wystrzegaj się 1 błędu
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródła: Beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł