Ciasto - z jakich jabłek?Pixabay / Lolame

Szarlotka z papierówek czy antonówek? Wiemy, jakich jabłek na pewno nie wybierać

Niejednokrotnie ciasto potrafiło zachwycić nas swoim niecodziennym smakiem. Szarlotka bez dwóch zdań zajmuje szczególne miejsce wśród deserów. Jedni wolą wykorzystywać papierówki, inni antonówki. Jakie jabłka kompletnie się do tego nie nadają?

Ciasto ze smakowitymi jabłkami potrafi wprawić w nie lada ekscytację. Przepisy na szarlotkę różnią się od siebie i praktycznie w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Już teraz możesz dowiedzieć się jakich jabłek nie powinniśmy wybierać.

Już jest, za symboliczną złotówkę i bez żadnych haczyków. W Biedronce poszaleliJuż jest, za symboliczną złotówkę i bez żadnych haczyków. W Biedronce poszaleliCzytaj dalej

Wyśmienite ciasto i jego sekrety

Nie da się ukryć, że szarlotka to wyjątkowe ciasto, które swoim smakiem podbija serca smakoszy. Do jego przyrządzenia niezbędne są jabłka. Wśród odmian tych owoców można się pogubić. Najpopularniejsze z nich to antonówki i papierówki. Czy można je wykorzystać do zrobienia ciasta?

Zarówno antonówki i papierówki nadają się na smakowite ciasto. Nie oznacza to jednak, że wybór odpowiednich jabłek jest mało istotny. Warto wiedzieć, że pewnych owoców nie powinniśmy wykorzystywać podczas przygotowywania szarlotki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Jajka po japońsku zdobywają popularność wśród Polaków. Dzięki 1 trikowi wychodzą idealne, zrobisz je w parę chwil
  2. Polsat właśnie przekazał ostrzeżenie, zacznie się już niedługo. Fatalny czas dla wszystkich, którzy planowali wyjazd
  3. Mimo że przypominają rozgotowany makaron, są cennym łupem dla grzybiarzy. Wiemy, gdzie je znaleźć

Jakie jabłka nie powinny znaleźć się w szarlotce?

Okazuje się, że jabłka, które posiadają brązowe plamy nie powinny być używane podczas wypieku szarlotki. Wszystko przez to, że w ich wnętrzu znajduje się rakotwórcza patulina. Bez wątpienia taki dodatek nie jest niczym pożądanym w naszym smakołyku. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy wybierali jabłka na nasze ciasto.

Placki ziemniaczane inaczej, czyli po szwajcarsku. Chrupiąca alternatywa zachwyca dzięki nietypowym składnikomPlacki ziemniaczane inaczej, czyli po szwajcarsku. Chrupiąca alternatywa zachwyca dzięki nietypowym składnikomCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Niestety, w aptekach pojawiło się nowe prawo. Nowe ograniczenia wywrócą do góry nogami zakup niezbędnych środków?
  2. Katarzyna Sobczyk zabrała do grobu wielki sekret. Pozwoliła, aby ujawnić go dopiero 7 lat po śmierci
  3. Ubóstwiana surówka z czerwonej kapusty, jej sekretem jest jeden składnik. Zawsze wychodzi wyśmienita
  4. Wystarczy pić sok z jednego ziemniaka dziennie, by poczuć jego dobroczynnie działanie. Tanie rozwiązanie, a efekty zadziwią każdego
  5. Przyłapana, nikt nie spodziewał się, że nie zawsze robi je sama. Paparazzi zrobili kompromitujące zdjęcia
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródło: PolkiPL

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł