Rogalikiyoutube / kanał: Kulinarne przygody / kadr z filmu

Niebiańska przyjemność spod ręki wybitnej kucharki. Rogaliki z przepisu siostry Anastazji nie mają sobie równych

Ciasto, ciasteczka czy rogaliki - wszystkie słodkie przekąski do kawy kochamy tak samo. Siostra Anastazja ma złotą rękę do wypieków, dlatego dziś prezentujemy jeden z jej najwybitniejszych przepisów - rogaliki z powidłami.

Ciasto w każdej postaci aż się prosi o towarzystwo aromatycznej kawy. Wypieki niestety często wydają się być pracochłonne, dlatego wciąż niewiele z nas ma chęc na eksperymenty. Siostra Anastazja wie jednak, jak przekonać największych niedowiarków. Jej przepis bije o głowę wszystkie innego.

Siostra Anastazja znana jest ze swojego niebywałego talentu kulinarnego. Widoczny jest on przede wszystkim w wypiekach, które śmiało mogłyby się pojawić na eleganckich przyjęciach oraz weselach.

Przez ogromny błąd ogórki kiszone Ani są do wyrzucenia. Przestrzega przed nim sama GesslerPrzez ogromny błąd ogórki kiszone Ani są do wyrzucenia. Przestrzega przed nim sama GesslerCzytaj dalej

Ciasto na rogaliki to podstawa

W przepisie Siostry Anastazji najbardziej istotny jest tym ciasta, z jakiego zrobione są rogaliki. Mamy do czynienia z połączeniem ciast: drożdżowego oraz kruchego. Taki sprytny zabieg pozwala na osiągnięcie oryginalnego efektu, który zachwyci wszystkich gości.

Jako nadzienie do rogalików możemy użyć właściwie ulubionego produktów. W przepisie są to powidła, jednak z powodzeniem możesz pójść krok dalej. Dzieciom z całą pewnością przypadnie do gustu wypełnienie w postaci nutelli oraz masła orzechowego. Koniecznie wypróbujcie różne wariacje, aby odnaleźć swój ulubionych smak.

Rogaliki siostry Anastazji - najlepszy przepis

Przepis przedstawiony poniżej pochodzi ze słynnej książki siostry Anastazji ''Wielka księga ciast Siostry Anastazji', które jest pozycją obowiązkową dla każdego wielbiciela wypieków. Coś dla siebie znajdą zarówno pasjonaci, jak ci całkowici amatorzy. Wiedza siostry Anastazji jest nie do przecenienia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Podjedziesz pod dystrybutor na stacji benzynowej i się porządnie zdziwisz. Wpływ pandemii jest jeszcze większy
  2. Już od soboty. Zaostrzone restrykcje dla Polaków. Za granicą skończyły się przelewki
  3. Dorota Szelągowska zarażona koronawirusem. Okropne, z ekpią zwiedziła niemal całą Polskę
  4. Piorunujące i oszałamiające, mało znane zastosowania soku z ogórków kiszonych. Na odchudzanie, odporność i marynowanie mięsa

Potrzebujesz:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 dag masła
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 120 ml letniego mleka
  • 5 łyżek śmietany
  • 10 gram świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • nieco soli
  • powidła, bądź inne ulubione nadzienie
  • cukier puder

Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże delikatnie kruszymy i umieszczamy w mleku z dodatkiem cukru oraz 2 łyżek mąki. Zaczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość. Zazwyczaj jest to około kwadrans.

Masło mieszamy z mąką i dodajemy zaczyn oraz resztę składników. Ciasto wyrabiamy lekko ręcznie, tak aby było gęste i spójne, a następnie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy.

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy trójkąty, które nadziewamy ulubionymi dodatkami, np: powidłami śliwkowymi. Rogaliki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 150-160 stopni C,

Piękne zdjęcie rogalików z artykuły pochodzi z kanału Kulinarne przygody, znajdującego się na platformie Youtube.

Surówka w 3 minuty, błyskawiczna, zdrowia i przepyszna. Faworyt na polskich stołach, pasuje do każdego obiaduSurówka w 3 minuty, błyskawiczna, zdrowia i przepyszna. Faworyt na polskich stołach, pasuje do każdego obiaduCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ważą się losy totalnego lockdownu w Polsce. Najbliższe godziny będą kluczowe
  2. Skandaliczna kradzież ciągników wartych majątek. Nagroda za pomoc w znalezieniu złodzieja
  3. Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu rosołu i zup. Popełnia go mnóstwo osób
  4. Otworzyła słoik z ogórkami kiszonymi i pobladła. Jej oczom ukazał się żenujący widok
  5. Eksperci biją na alarm. Jeśli gotujesz rosół na udkach z kurczaka, popełniasz olbrzymi błąd
  6. Zaskakujący raport WHO. "Mamy obecnie dwie szalejące pandemie"
  7. Gwiazda "M jak miłość" pobita podczas Strajku Kobiet? Wszystko zrelacjonowała, porażające materiału ujrzały światło dzienne

źródło: gotujenacodzien

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł