Ciasto - które lepsze?Flickr / Mariusz Chilmon / Wikipedia / Naib / CC BY-SA 2.5

Do dziś trwają spory, które ciasto jest lepsze - czekoladowy blok czy galaretkowiec. Przepisy na 2 kultowe wypieki PRL-u są banalnie proste

Ciasto może mieć najróżniejsze wydania. Najlepiej smakują te, w których wyczuwalna jest nutka nostalgii. Bez wątpienia można do tego grona zaliczyć blok czekoladowy oraz galaretkowiec. Zarówno jedno jak i drugie ciasto ma swoich wielbicieli. Teraz możesz poznać przepisy na oba specjały.

Fantastyczne ciasto może być wykonane według wielu przepisów. Nie da się jednak ukryć, że blok czekoladowy i galaretkowiec zajmują wśród łakoci szczególne miejsce. Obie receptury są niezwykle proste, a smak takich deserów przywodzi na myśl wspomnienia dawnych lat.

GIS w trybie pilnym wycofuje produkt, który budzi kontrowersje wśród Polaków. Konsekwencje mogą być poważne, wykryto w nim dwutlenek siarkiGIS w trybie pilnym wycofuje produkt, który budzi kontrowersje wśród Polaków. Konsekwencje mogą być poważne, wykryto w nim dwutlenek siarkiCzytaj dalej

Kultowe ciasto - blok czekoladowy

Blok czekoladowy z całą pewnością może zostać uznany za kultowe ciasto okresu PRL. Wówczas był to jeden z nielicznych deserów, na który można było sobie pozwolić. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebne nam będą:

  • 250 g masła
  • 400 g mleka w proszku
  • 120 ml mleka
  • 160 g cukru
  • 75 g kakao
  • 200 g herbatników
  • 100 g bakalii

Czekoladowe ciasto przygotujemy bez większy problemów. Na początku podgrzewamy masło z dodatkiem cukru. Składniki dokładnie mieszamy, a kiedy otrzymamy jednolitą masę, wzbogacamy ją o kakao. Dodajemy mleko w proszku, bakalie i pokruszone herbatniki. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Po kilku godzinach w lodówce blok czekoladowy jest już gotowy. Przepis na galaretkowiec jest równie prosty.

Dzisiaj grzeje:

  1. Tragiczna wiadomość z samego rana. Nie żyje wokalista uwielbianego zespołu, miał 35 lat
  2. Syn Martyniuka zacznie gotować? Najpierw wrzucił swoje popisowe danie, a później zaczął obrażać hotel, mówił o skiśniętym jedzeniu
  3. Waloryzacja emerytur 2021. Znamy już kwotę podwyżki

Ciasto o bajecznym wyglądzie - galaretkowiec

Smakowite ciasto na bazie galaretek, również jest niezwykle proste w przygotowaniu. Jakie produkty będą nam potrzebne do jego wykonania?

  • 4 galaretki
  • 45 g cukru
  • 45 g żelatyny
  • 500 ml mleka
  • 15 ml oleju

Galaretki musimy rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy je do wystygnięcia. Powinny pozostać płynne. W garnku gotujemy mleko z domieszką cukru i oleju. Tą mieszankę również zdejmujemy z ognia i dajemy jej wystygnąć. Żelatynę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Dodajemy ją do mleka. Foremkę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią pierwszą warstwę galaretki. Odstawiamy ją do lodówki. Kiedy już stężeje, wówczas przykrywamy ją mlekiem z żelatyną. Foremkę ponownie wkładamy do lodówki. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zalewamy ją galaretką. Czynności te powtarzamy do wyczerpania składników. Fantazyjne ciasto zachwyci wszystkich domowników.

Smaczna i sycąca zapiekanka z 2 warzyw, naje się cała rodzina. Prosty przepis zrobisz w parę chwilSmaczna i sycąca zapiekanka z 2 warzyw, naje się cała rodzina. Prosty przepis zrobisz w parę chwilCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziennikarka TVP wprost skomentowała zwolnienie Michała Olszańskiego. Prawda jest zupełnie inna, niż wszyscy myśleli
  2. Rząd nagle zabiera głos. Chodzi o wakacje Szumowskiego
  3. Sernik według sekretnej receptury Magdy Gessler, puszysty niczym chmurka, nigdy nie opada
  4. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  5. Wsadziła jedzenie do lodówki, po paru dniach dokonała porażającego odkrycia. Wszystko przez karygodne błędy
  6. Justyna Żyła zdradziła plany swojego syna. Nie pójdzie w ślady ojca, ma zupełnie inne plany

Źrodła: KotletTV / Smaker

Następny artykuł