Ciasto o smaku wspomnieńScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Kasieńki

Rozpływająca się w ustach pyszność z czasów PRL-u, dziś smakuje jeszcze lepiej. Powrót do beztroskiego dzieciństwa gwarantowany

Niejednokrotnie ciasto wprawiało nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Najlepsze są desery, które wywołują wspomnienia. Blok czekoladowy rodem z czasów PRL-u jest wyborny i prosty w przygotowaniu. Nawet najbardziej wymagający smakosze nie będą w stanie się mu oprzeć.

Przepyszne ciasto znakomicie sprawdza się jesienią. Słodycz smakowitego deseru może w znacznym stopniu poprawić nam humor. Blok czekoladowy wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Już teraz możesz się przekonać jak wykonać go w domowym zaciszu.

Lidl w trybie pilnym wycofuje niebezpieczny produkt. Natychmiast go zwróćcie, inaczej może skończyć się tragediąLidl w trybie pilnym wycofuje niebezpieczny produkt. Natychmiast go zwróćcie, inaczej może skończyć się tragediąCzytaj dalej

Ciasto o smaku wspomnień

Wyjątkowe ciasto rodem z PRL-u zaskakuje prostotą przygotowania i fantastycznym smakiem. Obok takiego specjału ciężko przejść obojętnie. Niemal natychmiast znika z talerzy. Zanim przystąpimy do jego przyrządzania, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 250 ml wody
  • 250g masła
  • 250 g cukru
  • 50 g kakao
  • 500 g mleka w proszku
  • 250 g pokruszonych herbatników
  • 150 g orzechów włoskich
  • 125 g rodzynek

Dzisiaj grzeje:

  1. Służby sanitarne ostrzegają wszystkich idących na grzyby. Jest ich 10, niepokojące
  2. Polska trafiła na czerwoną listę w kolejnym kraju. Sytuacja jest niepokojąca
  3. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat

Prosty przepis na ciasto jak za dawnych lat

Ciasto nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku do garnka wlewamy wodę i wzbogacamy ją o pokrojone masło, cukier oraz kakao. Całość gotujemy, a kiedy już to nastąpi odstawiamy do wystygnięcia. Powinno być letnie. Do powstałej masy dodajemy mleko w proszku. Wszystko mocno mieszamy. Do garnka wsypujemy pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki. Po ponownym wymieszaniu masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do lodówki na parę godzin. Blok czekoladowy z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Wyśmienit przepis na blok czekoladowy znajdziecie także na kanale Kuchnia Kasieński na platformie Youtube.

Elżbieta od lat dolewa 3 łyżki jednego produktu do kotletów mielonych. Jej rodzina jest pewna - są najlepsze pod słońcemElżbieta od lat dolewa 3 łyżki jednego produktu do kotletów mielonych. Jej rodzina jest pewna - są najlepsze pod słońcemCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Lidl natychmiastowo wycofuje hitowy produkt. Może doprowadzić do ciężkiego uszczerbku na zdrowiu
  2. W Warszawie zwołano sztab kryzysowy. "Coraz więcej zakażeń wśród ludzi młodych"
  3. Są w każdym Lidlu i Biedronce. Uważajcie, eksperci biją na alarm, ważne ostrzeżenie
  4. Kultowa scena z obiadem polowym z "Czterech pancernych i psa" kryje za sobą porażającą historię. Aktorzy do dziś czują niesmak
  5. Chciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stron
  6. Nikt nie wierzył w powodzenie pary karłów. Jak wyglądają teraz ich dzieci?

Źródło: Mała cukierenka

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł