Ciasto Rafaelloyoutube / kanał: Annie Ka / kadr z filmu

Domowe Rafaello jest o niebo lepsze niż sklepowe. Zrobisz je szybko i bez pieczenia, domownicy będą zachwyceni

Ciasto Rafaello upieczone w zaciszu domowym bije o głowę wszelkie sklepowe gotowce. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz, a efekt końcowy przebija najśmielsze oczekiwania. Sprawdź jak łatwo przyrządzisz deser, który podbił podniebienia milionów Polaków.

Ciasto Rafaello kojarzy nam się przede wszystkim z uroczystymi imprezami rodzinnymi. Gdy tylko pojawiało się na stole, wszyscy z apetytem opróżniali zawartość talerzyków do ostatniego okruszka. Ten sukces możesz powtórzyć także w swoim domu. Przepis jest banalnie prosty i nawet bez dużego doświadczenia w pieczeniu ciast wykonasz je perfekcyjnie.

Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzeczGłodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzeczCzytaj dalej

Ciasto Rafaello - na równi piękne i przepyszne

Ciasto Rafaello kochamy za jego rozpływający się w ustach smak. Amatorzy wiórków kokosowych mają prawdziwą gratkę, gdyż są wyczuwalne w każdym kęsie. Ciasto prezentuje się znakomicie i nieodmiennie robi ogromne wrażenie. W swoim domu możesz przygotować je szybciej niż myślisz, gwarantujemy, że zbierze same aplauzy. Przepis jest na tyle banalny, że nie potrzebujesz nawet piekarnika. Nie pozostaje nic innego, tylko zabrać się za kucharzenie.

Potrzebujesz:

  • 5 paczek zwykłych herbatników
  • 5 żółtek
  • cała kostka masła bądź margaryny
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka białego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 30 gram wiórków kokosowych

Dzisiaj grzeje:

  1. Prawda o Tymoteuszu Szydle ujrzała światło dzienne. Zdradzono dlaczego naprawdę podjął ostateczną decyzję
  2. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  3. Wiadomo już gdzie Amerykanie ulokują w Polsce swoje czołgi. Liczebność wojsk się zwiększy

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od utarcia mikserem żółtek wraz z połową podanego w przepisie cukru i opakowaniem cukru wanilinowego. Gdy żółtka wraz z cukrami będą tworzyły jednorodną masę, dodajemy obydwa rodzaje mąki. Ponownie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy wraz z cukrem, gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną w międzyczasie ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie konsystencję budyniu - jest gotowa. Masę odstawiamy na ostygnięcia. Miękkie masło bądź margarynę ucieramy aż będzie puszyste i stopniowo dodajemy wystygłą masę budyniową. Na wysokiej blaszce rozkładamy 1/3 herbatników, układając je ciasto przy sobie na całej wielkości blaszki. Wylewamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę herbatników i jeszcze raz powtarzamy tę czynność. Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez około 5 godzin.

Podpobny przepis znajdziemy także na kanale Annie Ka na platformie Youtube.

Najlepsze newsy:

  1. Łukasz Szumowski apeluje do wszystkich Polaków. Prosi o jedną rzecz, każdy musi się dostosować
  2. Wanda Traczyk-Stawska walczyła w Powstaniu, gdy miała zaledwie 17 lat. "Kiedy słyszę o podziałach w Polsce, jest mi okropnie smutno"
  3. W jednej chwili wszystko znikło. Nic nie dało się zrobić. Mieszkańcy zachodniej Polski są zdruzgotani
  4. Najczęstsze błędy podczas uprawy ogórków. Przez nie warzywo może być gorzkie
  5. Domowe Rafaello jest o niebo lepsze niż sklepowe. Zrobisz je szybko i bez pieczenia, domownicy będą zachwyceni
  6. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  7. Oficjalnie. Artur Boruc w Legii Warszawa. Legendarny bramkarz wraca do Polski

Źródło: Planetalife

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł